Rus haber ajanslarının aktardığına göre, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev Cuma günü Batı'nın Ukrayna'ya nükleer silah vermesi halinde Rusya'nın önleyici bir saldırı başlatmak zorunda kalacağını söyledi.

Medvedev, "Geriye çevrilemez savaş yasaları var. Konu nükleer silahlara gelirse, önleyici bir saldırı olması gerekecek" dedi.

Kiev'de yeni gece bombalama baskınları

Kentin sivil ve askeri yönetimine göre, Rus kuvvetleri Perşembe gecesi Kiev'i yeniden bombaladı ve tüm füzelerin durdurulduğunu ve imha edildiğini söyledi.

Yönetim, Telegram hesabından "Mayıs ayının başından bu yana üst üste 13. kez Kiev'e bir hava saldırısı daha! Ve her zaman olduğu gibi, gece" dedi. Yönetime göre seyir füzeleri Hazar Denizi bölgesinden Tu-95MS stratejik bombardıman uçakları tarafından fırlatıldı.

"Ön bilgilere göre, Kiev hava sahasındaki tüm düşman hedefleri tespit edildi ve imha edildi."

Alman lider Scholz Putin ile 'zamanı gelince' konuşmayı planlıyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile "zamanı gelince" görüşmeyi planladığını ve Ukrayna savaşından bu yana ilişkilerde neredeyse tamamen kopan ilişkilerin yeniden başlama ihtimalini dile getirdiğini söyledi.

Cuma günü Koelner Stadt-Anzeiger gazetesine verdiği röportajda Scholz, "Son telefon görüşmem bir süre önceydi." Ancak zamanı geldiğinde Putin ile tekrar görüşmeyi planlıyorum” dedi.

Scholz, amacının "Ukrayna'yı aktif olarak desteklemek" olduğu konusunda ısrar etti, ancak "aynı zamanda NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışmayı önlemek ... Ve asla tek başına hareket etmek değil, dostlarımız ve müttefiklerimizle yakın koordinasyon içinde hareket etmek."

Çatışmayı müzakereler yoluyla durdurma olasılığı sorulduğunda Scholz, Putin'in savaşın "bir tür soğuk barış yaparak ... örneğin mevcut cephe hattını yeni sınıra çevirerek" sona erdirilemeyeceğini anlaması gerektiğini söyledi. Rusya ile Ukrayna arasında" dedi. Adil bir barıştan bahsediyoruz ve bunun ön koşulu Rus birliklerinin geri çekilmesidir” dedi.

Kiev, füze saldırısı tehlikesinin arttığını bildirdi, savunma sistemleri çalışıyor

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki askeri yetkililer, Cuma sabahı erken saatlerde Rus füze saldırısı tehlikesinin arttığını bildirdi ve uçaksavar savunmasının çalıştığını söyledi.

Rusya, kritik altyapıyı ve diğer hedefleri yok etmek amacıyla geçen Ekim ayından bu yana Ukrayna genelindeki hedeflere yüzlerce roket saldırısı düzenledi. Son haftalarda Ukrayna, füzelerin çoğunu etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Kiev bölgesel askeri idaresi Telegram'da yaptığı bir mesajda, "Füze tehlikesi arttı! Bölgede hava savunması çalışıyor."

Japonya, G7 zirvesinden sonra Rusya'ya ek yaptırımlar uygulayacak

Cuma günü yayınlanan bir hükümet bülteninde, Japonya'nın Rusya'ya ek yaptırımlar uygulayacağı, ülkenin geçen hafta Hiroşima'da ev sahipliği yaptığı Yedili Grup ( G7 ) zirvesinin G7 liderlerinin Ukrayna'yı destekleme kararlılığını göstermesinin ardından gösterildi.

Bültene göre Japonya, Rusya'daki 78 grup ve 17 kişinin varlıklarını donduracak ve askeri bağlantılı araştırma laboratuvarları gibi 80 Rus kuruluşuna ihracatı yasaklayacak.

Putin müttefiki Ukrayna savaşının onlarca yıl sürebileceğini söyledi

Rusya'nın RIA haber ajansının Perşembe günü bildirdiğine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in üst düzey bir müttefiki, Ukrayna savaşının ateşkeslerle serpiştirilmiş uzun çatışma dönemleriyle onlarca yıl sürebileceğini söyledi.

Putin'in güçlü güvenlik konseyinin başkan yardımcısı olan eski Devlet Başkanı Dmitry Medvedev'in Vietnam ziyareti sırasında konuştuğu söylendi. Medvedev sık sık sert yorumlar yapıyor ve geçen ay Ukraynalı yetkilileri bir enfeksiyon olarak nitelendirdi.

RIA'nın aktardığına göre Medvedev, "Bu çatışma çok uzun bir süre, büyük olasılıkla on yıllar sürecek" dedi.

Moskova'nın Ukrayna'nın bir Nazi devleti olduğu iddiasını yineleyen Putin, "Böyle bir güç yürürlükte olduğu sürece, diyelim ki üç yıllık ateşkes, iki yıllık çatışma olacak ve her şey tekrarlanacak" dedi.

AB, Ukrayna tarifesinin askıya alınmasını uzattı, Zelensky bunu kalıcı hale getirme sözü verdi

Avrupa Birliği Perşembe günü, düşük fiyatlar nedeniyle çiftçi protestoları arasında bazı AB ülkeleri tarafından getirilen ithalat yasağını savuşturduktan sonra Ukrayna'dan ithalat üzerindeki kısıtlamaları bir yıl daha askıya almayı kabul etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky uzatma için AB'ye teşekkür etti ve birliğin 27 ülkeden oluşan bloğa üyeliği güvence altına almak için gerekli standartlarını karşılama yönünde çalışma sözü verdi.

AB hükümetlerinden oluşan bir grup olan AB Konseyi, bir tweet'te AB'nin ticaretten sorumlu bakanlarının Perşembe günü yaptıkları bir toplantıda uzatma konusunda anlaştıklarını söyledi.

Editör: Haber Merkezi