Rusya, orijinal uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) park halindeyken mini bir göktaşı tarafından hasar gördükten sonra Dünya'ya dönüş yolculuğu engellenen iki kozmonot ve bir NASA astronotu kurtarmak için bir kurtarma görevinde mürettebatsız bir Soyuz uzay aracını fırlattı.

ISS ortağı NASA tarafından yayınlanan canlı videoya göre, Soyuz MS-23 gemisi Cuma günü Kazakistan'daki Rusya tarafından işletilen Baykonur Uzay Üssü'nden başarıyla fırlatıldı.

MS-23'ün Moskova saatiyle Pazar sabahı erken saatlerde ISS'ye kenetlenmesi planlansa da, Rus kozmonotlar Dmitry Petelin ve Sergei Prokopyev ile ABD'li astronot Frank Rubio'yu  bu yılın sonlarına kadar eve getirmesi beklenmiyor .

Üçlü, Eylül 2022'de MS-22 uzay aracıyla ISS'ye ulaştı ve başlangıçta Mart ayının sonuna kadar yaklaşık altı ay kalacaktı. Ancak MS-22, görünür bir mikro göktaşının harici bir radyatörü delmesinden sonra Aralık ayında soğutma sıvısı sızdırmaya başladı.

Aynı şey bu ayın başlarında, bu kez yanaşmış bir Rus kargo gemisinde tekrar yaşandı. Kamera görüntüleri, her uzay aracında küçük bir delik gösterdi.

Cuma günü havalanan MS-23'ün, uzay istasyonunda görevi Rubio, Petelin ve Prokopyev'den devralacak olan gemide iki kozmonot ve bir astronotla birlikte Mart ayı ortasında fırlatılması planlanıyordu. Ancak MS-23'teki yedek mürettebat olmadan, iki Rus ve ABD'li mürettebat üyesi artık Eylül ayına kadar ISS'de çalışmaya devam edecek.

Yetkililer, başlangıçta planlandığı gibi üçünü hasarlı Soyuz MS-22'leriyle önümüzdeki ay geri getirmenin çok riskli olduğuna karar vermişlerdi. Soğutucu olmadığında, Dünya'ya dönüş yolculuğu sırasında kabin sıcaklığı hızla yükselerek bilgisayarlara ve diğer ekipmanlara zarar verebilir ve teçhizatlı mürettebatı aşırı ısıya maruz bırakabilir.

NASA yaptığı açıklamada, hasarlı Soyuz MS-22'nin Mart ayı sonlarında ISS'den çıkarılmasının ve “Kazakistan'a mürettebatsız paraşütle iniş ve Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos tarafından uçuş sonrası analiz için” Dünya'ya dönmesinin planlandığını söyledi.

Kapsüller, insanları uzay istasyonuna teslim ettikten sonra, herhangi bir acil durumda ve sonunda mürettebatlarını Dünya'ya götürmek için görevler süresince yörüngedeki araştırma laboratuvarına bağlı kalır.

MS-23'ün gelişini bekleyen üç mürettebata ek olarak, Crew-5 görevinin bir parçası olarak geçen Ekim ayında bir SpaceX Dragon kapsülüne vardıktan sonra şu anda ISS'de bulunan dört kişi daha var.

Önümüzdeki hafta, Pazartesi günü Florida'dan fırlatılması beklenen bir SpaceX kapsülüne varacak olan iki ABD vatandaşı, bir Emirlik vatandaşı ve bir Rus olan Crew-6 misyonunun üyelerinin de katılması planlanıyor. Birkaç günlük örtüşmeden sonra, Crew-5 Dünya'ya geri dönecek.

Uzay, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının başlamasından ve ardından Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarından bu yana Moskova ile Washington arasında ender bir işbirliği alanı olarak kaldı.

Editör: Haber Merkezi