Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Putin'i Ukrayna'da işlenen savaş suçlarından sorumlu olmakla suçlayarak tutuklama emri çıkardı. Ukrayna bunu "tarihi bir karar" olarak memnuniyetle karşıladı.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre UCM, küçüklerin yasa dışı sınır dışı edilmesi ve Ukrayna topraklarından Rusya Federasyonu'na yasa dışı hareket etmesi şüphesiyle Putin hakkında tutuklama emri çıkardı. 

Reuters'e göre Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova'nın UCM tarafından ortaya atılan soruları "çirkin ve kabul edilemez" bulduğunu söyledi. Diğer birçok ülke gibi Rusya'nın da UCM'nin yargı yetkisini tanımadığını kaydetti.

Buna göre, bu tür kararlar Rusya Federasyonu için hukuk açısından geçersizdir” dedi.

Putin'in UCM'yi tanıyan ve onu tutuklamaya çalışabilecek ülkelere gitmekten korkup korkmadığı sorulduğunda Peskov, "Bu konuda ekleyeceğim bir şey yok. Tüm söylemek istediğimiz bu.”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova da benzer görüşleri paylaşarak, “Uluslararası Ceza Mahkemesi kararlarının hukuki açıdan da ülkemiz için hiçbir anlamı yok. Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü'ne taraf değildir ve buna göre herhangi bir yükümlülüğü yoktur.”

Reuters'e göre, "15 yıl önce Batı'da çocuklara bakmanın, onları kurtarmanın ve onlara yardım etmenin suç teşkil edeceğini kim düşünebilirdi" diye ekledi.

Ria novosti haber ajansı, Rus çocuk komiseri Maria Lvova-Belova'nın şu sözlerini aktardı: “Uluslararası toplumun, ülkemizin çocuklarına yardım etmek için yapılan bu çalışmayı takdir etmesi harika: onları savaş bölgelerinde bırakmıyoruz, onları dışarı çıkarıyoruz. , onlar için iyi koşullar yaratmamız, onları seven, önemseyen insanlarla çevrelememiz.”

“Bütün bunlar çok garip. Bana öyle geliyor ki bu, bir ülkeyi korkutmanın başka bir yolu olmadığında, kesinlikle harika bir şey bulduğunuzun açık bir kanıtı ... Küçük çocuklar gibi, başka hiçbir şey yapamadıklarında, uzak bir yerden yumruklarını gösteriyorlar" diye ekledi.

Ukrayna Devlet Başkanı: Tarihi Hesap Verebilirliğe Yol Açacak Tarihi Karar

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, kararı "tarihi" olarak övdü ve "tarihi hesap verebilirliğe yol açacağını" söyledi. Terörist devletin başı ve başka bir yetkili, bir savaş suçları davasında resmen zanlı haline geldi.”

“Kolluk kuvvetlerimiz tarafından soruşturulan ceza davalarında, Ukraynalı çocukların işgalciler tarafından zorla sınır dışı edildiği 16.000'den fazla vaka var. Ancak sınır dışı edilenlerin gerçek, tam sayısı çok daha fazla olabilir. Terörist devletin başındaki adamın söz hakkı olmadan böyle bir suç operasyonunu gerçekleştirmek imkansızdı” dedi.

“Çocukları ailelerinden ayırmak, akrabalarıyla temas kurmalarını engellemek, çocukları Rusya topraklarında saklamak, uzak bölgelere dağıtmak açıkça Rusya'nın devlet politikası, devlet kararları ve tam olarak başlayan devlet kötülüğüdür. bu devletin en üst yetkilisi” diye ekledi Zelenskyy.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da ICC'nin hamlesini memnuniyetle karşıladı ve “Adalet çarkları dönüyor: ICC'nin Ukraynalı çocukların zorla nakledilmesi nedeniyle Vladimir Putin ve Maria Lvova-Belova için tutuklama emri çıkarma kararını alkışlıyorum. Uluslararası suçlular, çocukları çalmaktan ve diğer uluslararası suçlardan sorumlu tutulacak.”

Tutuklu Rus Muhalefet Lideri Alexei Navalny'nin yardımcılarından Vladimir Milov, Putin'in tutuklanması çağrısında bulunarak, "Onu hapsedin!"

Navalny Leonid Volkov'un bir başka müttefiki bunu "sembolik bir adım" olarak nitelendirdi. “Evet, sembolik bir adım. Ama ne önemli! Not: Eğer Putin ile görüşürseniz, onu gözaltına almaktan ve mahkemeye teslim etmekten çekinmeyin!" dedi.

ICC varant ihraç ediyor

Bu haftanın başlarında Reuters, mahkemenin Ukrayna ihtilafıyla ilgili soruşturmasında ilk kez tutuklama emri çıkaracağını bildirdi.

Mahkeme, Putin'in yanı sıra Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova için de aynı suçlamalarla tutuklama emri çıkardı. 

UCM'den yapılan açıklamada Putin'in "nüfusun (çocukların) yasa dışı sınır dışı edilmesi ve nüfusun (çocukların) Ukrayna'nın ele geçirilen topraklarından Rusya Federasyonu'na yasa dışı nakli savaş suçundan sorumlu olduğu iddia ediliyor" denildi.

ICC'nin ön duruşma odası, "her bir şüphelinin, Ukraynalı çocukların zararına olarak, nüfusun yasa dışı sınır dışı edilmesi ve Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinden Rusya Federasyonu'na yasa dışı nüfus nakli savaş suçundan sorumlu olduğuna inanmak için makul gerekçeler" buldu.

Moskova, Ukrayna ile devam eden savaşı sırasında savaş suçu suçlamalarını sürekli olarak reddetti.

Editör: Haber Merkezi