BM insan hakları ofisi (OHCHR) tarafından Cuma günü yayınlanan ve Ocak ayının sonuna kadar olan altı ayı kapsayan yeni bir rapora göre , Rusya geçen yılki topyekun işgalin ardından askeri harekâtını sürdürürken Ukrayna'daki insan hakları durumu vahim olmaya devam ediyor.

Yönetici özetinde, "Uluslararası silahlı çatışma, hem sivilleri hem de savaşçıları etkileyen çok çeşitli insan hakları ihlallerine yol açtı". 

Çatışmayla Bağlantılı Cinsel Şiddet (CRSV) tarafından paylaşılan bilgide; "keyfi olarak yaşamdan mahrum bırakma, keyfi gözaltı ve zorla kaybetme, işkence ve kötü muamele ve çatışmayla ilgili cinsel şiddet" uygulamalarının gerçekleştiği ileri sürüldü. 

Raporlama döneminde, 1.605 kişi öldü ve 4.382 kişi yaralandı, toplam  5.987 sivil kayıp  kaydedildi. Kaza sayıları, yalnızca doğrulanmış olayları içerdiklerinden muhtemelen çok daha yüksektir.

 Geniş alan etkili patlayıcı silahların kullanıldığı saldırılarda çok sayıda sivil can kaybı meydana geldi.

Özette, "Savaş, siviller üzerinde ağır bir bedel aldı, düşmanca hareketler  birey gruplarını ve bazı durumlarda aynı ailenin birden çok üyesini  aynı anda öldürdü" diyor.

Enerji şebekesi vuruldu

Ekim 2022'den bu yana, kritik enerji altyapısını hedef alan Rus saldırıları  en az 116 sivili öldürdü ve en az 379 sivili yaraladı . Bunu, soğuk kış aylarında siviller için ciddi zorluklar yaratan önemli elektrik kesintileri izledi.

Raporlama döneminde 107 sağlık tesisi ve 179 eğitim binasının hasar görmesi veya yıkıma uğramasıyla altyapı ve konutlar da ağır şekilde etkilenmiştir.

OHCHR raporuna göre, engellilerin güvenlik, sağlık, çalışma, eğitim, barınma, sosyal destek ve hizmet hakları ile din veya inanç özgürlüğü de ihlal edildi.

Özet infazlar

Raporlama döneminde Rus silahlı kuvvetleri tarafından "hem  yargısız infazlar hem de bireysel sivillere yönelik saldırılar yoluyla" yaklaşık 21 sivil öldürüldü.

Rusya'nın işgal ettiği veya işgal ettiği Ukrayna topraklarında sivillere yönelik 214 belgelenmiş vaka (185 erkek, 24 kadın ve 5 erkek çocuğu) vardı.

“Rus silahlı kuvvetleri kurbanları evlerinde, işyerlerinde, sokakta ya da kontrol noktalarında sözde 'süzme' işlemleri sırasında tutukladı. OHCHR, işgal altındaki topraklarda medya çalışanlarının ve insan hakları savunucularının 10 zorla kaybetme ve keyfi gözaltı vakasını (7 erkek, 3 kadın) belgeledi.

Çocuklar kayboldu

OHCHR, Rus silahlı kuvvetleri tarafından çocuklara yönelik keyfi gözaltı, zorla kaybetme ve işkence veya diğer kötü muamelelerden ciddi şekilde endişe duyduklarını söyledi. Raporlama döneminde insan hakları ofisi, 14 ila 17 yaşları arasındaki beş erkek çocuğun zorla kaybedildiğini belgeledi.

Raporda, "Çocukların hepsi işkenceye veya diğer kötü muameleye maruz kaldı ve bir vakada kurban Belarus'a sınır dışı edildi" denildi.

Cinsel şiddet

OHCHR , Şubat 2022'den bu yıl 31 Ocak'a kadar, çoğunluğu Rusya'nın işgal ettiği topraklarda meydana gelen, çatışmayla ilgili 133 cinsel şiddet vakası (85 erkek, 45 kadın, 3 kız) belgeledi.

Raporda, Rus silahlı kuvvetlerine veya Rus kolluk kuvvetlerine ve cezaevi personeline atfedilebilecek 109 vaka olduğu belirtiliyor.

Raporlama döneminde OHCHR, Rus silahlı kuvvetlerinin konuşlandığı küçük topluluklarda kadınlara yönelik üç tecavüz vakasını belgeledi.

BMİHYK ayrıca sivillerin işgal altındaki topraklardaki bölgelere veya sınırdan geçerek Rusya'ya nakledildiğini de belgeledi, " bunların bir kısmı zorunlu nakil veya sınır dışı etme anlamına gelebilir ."

Ukrayna Hükümeti topraklarındaki hak ihlalleri

OHCHR , Ukrayna'nın   Kiev'de  Hükümet tarafından kontrol edilen bölgelerinde,  Ukrayna silahlı kuvvetleri ve kolluk kuvvetleri tarafından işlenen 91 zorla kaybetme ve keyfi gözaltı (79 erkek, 12 kadın) vakasını belgeledi.

Tutukluların çoğu, Rus silahlı kuvvetleriyle işbirliği yaptıkları veya bir şekilde onlara yardım ettikleri şüphesiyle tutuklandı. OHCHR, geçen yıl işgalin başlamasından önce yasal olarak Ukrayna'ya giren, ancak daha sonra Odesa bölgesindeki gemilerinden inmelerine izin verilmeyen 88 Rus sivil denizcinin keyfi olarak gözaltına alındığını belgelediğini bildirdi.

Geçen yıl 24 Şubat'tan bu yana OHCHR, Ukrayna Hükümeti tarafından kontrol edilen bölgede 24 çatışma bağlantılı cinsel şiddet vakasını belgeledi. Tüm vakalar geçen yıl Mart ve Temmuz ayları arasında meydana geldi. Raporda, " Bunlar çoğunlukla erkekleri etkiledi ve ağırlıklı olarak gözaltının ilk aşamalarında cinsel şiddet tehditlerinden oluşuyordu " denildi.

Yüz milyarlarca kayıp

Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgalinin yol açtığı zarara ilişkin yeni bir değerlendirmede, BM, Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve Ukrayna Hükümeti ikinci raporlarını ve ihtiyaç değerlendirmesini Perşembe günü yayınladı.

Tam bir yıllık mücadelenin ardından, altyapıya ve insanların yaşamlarına verilen doğrudan hasarın 135 milyar dolardan fazla ve sosyal ve ekonomik kayıpların 290 milyar doları bulduğunu gösteriyor .

Değerlendirmenin ana hatlarına göre konut, enerji ve sosyal sektör, iyileştirme ve yeniden inşa için önceliklerin yanı sıra tek başına 40 milyar dolar olarak tahmin edilen tarım sektöründe meydana gelen hasar ve kayıpları ele alıyor .

Bu miktarın yaklaşık yüzde 80'i tarım sektöründeki üretim kaybıyla ilgili ve tahrip olan ekipman ve mayınlı tarım arazisinden kaynaklanıyor.  

Editör: Haber Merkezi