Sürdürülebilir şehirler, iklim değişikliğine karşı mücadelede yardımcı oluyor.

Zirve, bulaşıcı olmayan hastalıklardan (BOH'lar) kaynaklanan küresel yükle ve yaralanmaların neden olduğu kentsel sağlık sistemleri üzerindeki artan zararla mücadele stratejilerini tartışmak için belediye başkanlarını ve şehir liderlerini bir araya getirecek.

Kalp hastalığı, inme, kanser, diyabet, kronik solunum yolu hastalıkları ve   sokak şiddeti, araba kazaları ve düşmeler gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanan  yaralanmalar dahil BOH'lar , küresel olarak tüm ölümlerin yüzde 80'inden sorumludur.

Dünya nüfusunun çoğunluğu artık kentsel ortamlarda yaşıyor ve  Birleşmiş Milletler  2050 yılına kadar  yaklaşık 2,5 milyar daha fazla insanın şehirlerde yaşayacağını tahmin ediyor.

DSÖ , Birleşik Krallık başkentindeki etkinliği duyuran bir basın açıklamasında  , bu nedenle şehirlerin risk faktörlerine maruz kalmayı önemli ölçüde azaltmak için politikalar uygulamak için benzersiz bir konuma sahip olduğunu söyledi.

'Geliş veya yok ol'

Zirve, hayat kurtarmaya ve daha sağlıklı, daha canlı şehirler yaratmaya yardımcı olan en iyi uygulamaları vurgulayacak.

DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, " İnsan sağlığı şehirlerde gelişebilir veya yok olabilir " dedi.

"Sağlıklı Şehirler için Ortaklık aracılığıyla, DSÖ ve ortakları,  aktif hareketliliği teşvik eden güvenli sokaklar  , yerel taze ve sağlıklı gıda kaynakları ve duman- boş alanlar.

"Bunlar,  kalp ve solunum yolu hastalıkları, kanser ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklarla savaşarak sağlığı ve esenliği destekleyen şehirler inşa etmek için hayati önem taşıyor ."

Daha fazla aciliyet gerekli

Sağlıklı Şehirler için Ortaklık 2017   yılında kurulmuştur ve 70'ten fazla büyük kentsel alanı kapsayan küresel bir ağdır. 

Bloomberg Philanthropies tarafından DSÖ ve Vital Strategies  ile ortaklaşa  desteklenen   bu sistem, dünya çapındaki şehirlerin bulaşıcı olmayan hastalıkları ve yaralanmaları önlemek için yüksek etkili bir politika veya programatik müdahale sunmasını sağlar.

DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Küresel Elçisi Michael Bloomberg, "Bulaşıcı olmayan hastalıklar ve yaralanmalar dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerindendir, ancak bunlar önlenebilir ve Sağlıklı Şehirler için Ortaklık daha fazla ihtiyacımız olan türden bir aciliyetle bunlarla mücadele ediyor" dedi. Yaralanmalar. 

Aynı zamanda Bloomberg Philanthropies'in Kurucusu ve üç kez New York City Belediye Başkanı olan Bay Bloomberg, “ şehir liderleri halk sağlığını korumada ilk savunma hattıdır ve ağımızın ilk zirvesi bile bir fırsattır” dedi. mücadeleye katılmak, etkili müdahaleleri benimsemek ve hayat kurtaran çalışmalarımızı birlikte hızlandırmak için daha fazla ortak.”

Bilgi paylaşımı

Geçen yıl Kasım ayında, zirveye ev sahipliği yapan Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, şehrin dünya lideri Ultra Düşük Emisyon Bölgesi'nin Londra çapında genişletildiğini duyurdu. Trafik sıkışıklığının azaltılması, sağlığın korunması ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik tedbir 29 Ağustos 2023'te yürürlüğe girecek.

Khan, " Zehirli hava bizi beşikten mezara kadar hasta ediyor , gençlerde astıma ve akciğer büyümesinin yavaşlamasına, yaşlılarda bunamaya yol açıyor" dedi. 

Şehirler, vatandaşlarının sağlığını şekillendirme gücüne sahiptir  ve diğer şehir liderlerinden öğrenmek ve onlarla bilgi paylaşmak ve geleceğin temel sağlık sorunlarını ele almak için bir araya gelmek için sabırsızlanıyorum."

Editör: Haber Merkezi