EĞİTİM-İŞ ADANA 1 NO'LU ŞUBE BAŞKANI SEHER ERGİN; "TÜRKİYE’DE ÖĞRETMENLERİN HAK ETTİĞİ İLGİ VE DEĞERİ GÖRDÜĞÜNÜ, TALEPLERİNİN KARŞILANDIĞINI SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR."

Eğitim-İş Adana 1 No'lu Şube Başkanı Seher Ergin 24 Kasım Öğretmenler Günü Öncesi Öğretmenleri Sosyo Ekonomik Durumunu Ele Alan Bir Yazılı Bir Basın Açıklaması Gerçekleştirdi.

Ergin açıklamasında; "Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri’nin kendisine verdiği “Başöğretmen” unvanını kabul etmesinin de yıldönümü olan 24 Kasım tarihi, 1981 yılından itibaren Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu vesileyle Başöğretmenimiz Atatürk’ü saygıyla anıyor, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz" dedi.

Seher Ergin açıklamasına şu şekilde devam etti;

Atatürk ulusal bütünlüğümüzün kurulmasında ve geliştirilmesinde, Türkiye’nin çağdaşlaşmasında en önemli görevi öğretmenlere vermiştir. O’nun; “Ulusları kurtaranlar, yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğitimciden yoksun bir ulus, henüz ulus adını alma yeteneğini kazanmamıştır” sözleri bunun en güzel örnekleridir.

Bugün ise Türkiye’de öğretmenlerin hak ettiği ilgi ve değeri gördüğünü, taleplerinin karşılandığını söylemek mümkün değildir.

Eğitim-İş olarak 24 Kasım Öğretmenler Günü'ne ilişkin 16 bin öğretmenin görüşünü aldığımız, öğretmenlerin eğitim çalışanlarının sosyo-ekonomik durumları ve Öğretmenlik Meslek Kanunu'na (ÖMK) ilişkin anketimize göre; araştırmaya katılan eğitim çalışanlarının yüzde 83'i toplam aylık hane gelirlerinin yoksulluk sınırının altında olduğunu ifade etmiştir. Eğitim çalışanlarının yaklaşık yüzde 91'i ÖMK'nın yıllardır talep ettiği kanun hayalinden uzak olduğunu değerlendirmiş, öğretmenlerin yaklaşık yüzde 92'si ise ÖMK'nın kariyer imkanı getirmediğini ifade etmiştir. Yoksulluk sınırının altında yaşam süren eğitim emekçilerimizin yüzde 91'i ek iş arama ihtiyacı içerisindedir.

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN SAYGINLIĞI

Eğitim çalışanlarının sadece yaklaşık yüzde 2'si hayalinin gerçekleştiğine inanırken, araştırmaya katılan eğitim çalışanlarının yüzde 99'dan fazlası öğretmenlik mesleğinin saygınlığının azaldığını düşünüyor.

EV KİRASI ÖDEMESİ

Araştırmaya katılan eğitim çalışanlarının yüzde 85,58'i yüksek kira artışları nedeniyle kiralarını ödemekte zorlandıklarını belirtmiştir.

Editör: Haber Merkezi