ADANA – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi Eş Başkanı Şükran Güzel, birinci basamak sağlık hizmetlerindeki sorunlara ve sağlık emekçilerinin taleplerine dikkat çekti. Güzel, “Grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı, demokratik bir çalışma yaşamı ve adil ücretler için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
“BİRİNCİ BASAMAK SORUN YUMAĞINA DÖNÜŞTÜ”
Sağlık sisteminin koruyucu sağlık anlayışından uzaklaştırıldığını belirten Güzel, “Yalnızca birinci basamak sağlık hizmetlerine bakarak bile bir ülkenin sağlık sistemi hakkında genel bir fikir sahibi olmak mümkündür. Ancak hükümetler, halkın ve sağlık örgütlerinin itirazlarına rağmen tedavi odaklı sağlık politikalarını sürdürmektedir. Gelinen aşamada birinci basamak adeta bir sorun yumağı haline gelmiş, emekçilerin sorunları her geçen gün artmıştır” ifadelerini kullandı.
“EZİYET YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİLMELİ”
Güzel, son iki yıldır uygulanan “eziyet yönetmeliği” olarak adlandırdıkları düzenlemeye karşı olduklarını vurgulayarak, “En azından bu toplu sözleşme döneminde belli başlı sorunlarımızın çözülmesini bekliyoruz” dedi.
SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ
SES Adana Şubesi’nin öne çıkan talepleri şöyle sıralandı:
-
Grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı: Özgür pazarlık hakkı içeren sendika yasası çıkarılsın.
-
Güvenceli istihdam: OECD ortalamasında kadrolu personel istihdam edilsin, sözleşmeli tüm çalışanlar 657/4-A kapsamına alınsın.
-
Temel ücret: Performans, ek ödeme yerine tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde, emekliliğe yansıyan tek kalem ücret verilsin.
-
Ek zamların emekliliğe yansıması: İlave ek zam tüm emeklilere yansıtılsın.
-
Demokratik yönetim: İdareciler seçimle belirlensin.
-
Sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması: Katkı payları, ilave ücretler kaldırılsın.
-
Vergide adalet: Emekçilerden alınan vergi %10 ile sınırlandırılsın.
-
ASM düzenlemeleri: ASM sözleşmeleri toplu sözleşmeye dahil edilsin, cari gider ödeneği artırılsın.
-
Kadro ve çalışma koşulları: Taşeron ve kamu dışı istihdam edilenler kadroya alınsın, izinlerde vekalet zorunluluğu kaldırılarak ücret kesintileri sona ersin.
-
Sosyal haklar: Kreş ve servis hizmetleri sağlansın, kadın sağlık çalışanlarının gebelik ve emzirme izinleri eşitlensin.
-
Fiili hizmet zammı: Yıpranma payı tüm emekçilere yıllık 90 gün üzerinden ödensin ve geçmiş yılları kapsasın.
-
OHAL/KHK mağduriyetleri: Hukuksuz ihraçlar iptal edilip çalışanlar görevlerine iade edilsin.
“MÜCADELEMİZİ ALANLARDAN BÜYÜTECEĞİZ”
SES Adana Şubesi, mevcut toplu sözleşme düzeninin sorunları çözmeye yetmeyeceğini belirtti. Şükran Güzel, “7 dönemdir (14 yıl) mutabakata varılan ancak uygulanmayan toplu sözleşme maddeleri, demokratik bir çalışma ortamı ve özgür örgütlenme olmadan ilerleme kaydedilemeyeceğinin kanıtıdır. Bu nedenle fiili ve meşru mücadelemizi iş yerlerinden, alanlardan ve meydanlardan büyütmeye devam edeceğiz” dedi.
Güzel, tüm sağlık emekçilerini, meslek örgütlerini ve halkın örgütlü kurumlarını birleşmeye ve ortak mücadeleyi büyütmeye çağırdı:
“SES var, umut var. SES’te örgütleniyoruz!”