• “Yürü bire Hızır Paşa, senin de çarkın kırılır”
  • Aleviler, Anayasal güvence altına alınmış eşit temsiliyet istiyor”

ANKARA – Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulması Alevilerin büyük tepkisini çekiyor.

Türkiye Büyük Mlilet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda ‘Torba Yasa’ olarak da bilinen “Vergi Usul Kanunu” görüşmeleri kapsamında yapılmak istenen değişikliğe karşı parti grubu adına konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, iktidarın toplumu gerdiğini, ayrıcalıklı zümre oluşturup ayrımcılığı tetiklediğini söyledi.

“ALEVİLER BELLİ KALIPLARA SOKULAMAZ”

Alevilerin, Kültür Bakanlığı çatısı altında kültürel bir faaliyet alanı olarak görülmek ve bu alana sıkıştırılmak istemediğini söyleyen Dr. Şevkin, şunları kaydetti:

“Alevilerin ocaklarını yok etmeye dönük girişimleri kabul etmemiz mümkün değildir. Bizim sorunumuz bellidir, talebimiz eşit yurttaşlıktır, eşit vatandaşlıktır. Cemevleri tüm Alevi vatandaşlarımızın ibadethanesidir. Daha diliniz Cemevlerine ibadethane demeyi içselleştirmemişken bu yaptığınızı nereye sığdıracağız. Daha geçen hafta "Yol Aşkına Birlik Buluşması" adıyla düzenlenen, sevgiyi, barışı, hoşgörüyü, bir araya gelmeyi ortaya koymak adına yürüyen Alevilere ne yazık ki gaz sıktınız, onları tartakladınız. AKP zihniyeti Alevilerin inancını tarif etmeye kalkışıyor. Buna hakkınız yok. Alevilerin tüm dünyada eşit, özgür yaşama isteğine kayıtsız kalıp belli kalıplara alınmasına asla müsaade etmeyeceğiz.

Mustafa Kemal Atatürk'ün izinden yürüyen, ilke ve devrimleri ışığında çağdaş ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşması için, ülkesi için, birlik için, barış için, kardeşlik için çaba harcayan aydın ve ileri görüşlü bu insanlarının eşit ve özgür yaşaması için Anayasa'nın ilgili maddesinin gerektirdiği şekilde bir anayasal düzenleme yapılması şarttır.

Alevi vatandaşlarımız kimsenin boyunduruğu altına girmez. Bu yasa tasarısı bırakın Alevilerin inançlarına saygıyı, bırakın Alevilerin haklarının genişletilmesini yıllardan beri gelen, süregelen taleplerinin yok sayılmasıdır. Hangi Alevi derneğine sordunuz arkadaşlar? 7 tane çalıştay yaptılar, bunlardan hangisini bu yasa taslağı, yasa teklifi içerisine aldınız? Zinhar, şu anda yaptığınız Alevi inancını ve kimliğini inkâr etmektir. Hiç kimse ama hiç kimse kendince bir Alevi tanımı yapmaya kalkmasın, Alevilik inancını sorgulamaya kalkmasın. Kimliğimize hakaret edenler, Aleviliği kültürel bir öğe olarak tanımlamaya kalkanlar, inancımıza ve kimliğimize hakaret edenler, tarihin karanlık sayfalarında yerini alacaktır, yerini alacaktır!

“CEMEVLERİ İBADETHANE OLARAK KABUL EDİLMELİDİR”

25 milyona dayanan Alevileri bir kültür gibi düşünüp, ulufe verir gibi Kültür Bakanlığı bünyesinde bir genel müdürlük düzenlemesini kabul etmiyor Aleviler. Alevilerin temel talepleri eşit vatandaşlıktır. Alevilerin temel inancı, temel talepleri cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesidir. Alevilerin talebi zorunlu din derslerinin kaldırılmasıdır. Su ve elektrik gibi giderlerin karşılanmasının bir lütuf gibi sunulmasıyla, Alevileri bu kategoriye sokabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? Aleviler, Anayasal güvence altına alınmış eşit temsiliyet istiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın haksız, hukuksuz uygulamalarına son verilmesini istiyor. Zorunlu verginin adaletli alınmasını istiyor, hakça paylaşım istiyor. Alevilerin talebi, Vergi Usul Kanunu bünyesinde alelacele torbaya konulan bir kanun değil, kendilerine rağmen bu kanun teklifinin dayatılması değil, geri çekilmesidir. Alevilerin talebi tanımlanmak değil, tanınmaktır. Yirmi yıldır getirmeyip seçime altı ay kala getirmeye çalıştığınız bu torba yasa samimi olmadığı gibi, haklı da değildir. Tüm Alevilerin, Alevi temsilcilerinin gerçek taleplerini kapsayan bir yasa yapılmalıdır, bu bir zorunluluktur. Yeter artık, kimsenin sinir uçlarıyla oynamayın. Cumhuriyet Halk Partisi yani bizler geldiğimizde sözümüz olsun, Aleviler dâhil tüm inançların özgürleşeceği, daha adil, daha özgür bir Türkiye'yi kurgulayacağız, hiç kuşkunuz olmasın. Yüre bire Hızır Paşa/ Senin de çarkın kırılır/ Güvendiğin padişahın/ Gün gelir o da devrilir" diyerek Pîr Sultan Abdal'ın da ruhunu şad ediyorum.”

Editör: Güven BOĞA