Şırnak Milletvekili Hüseyin KAÇMAZ soru önergsinde şu ifadelre yer verdi.

Yeni eğitim-öğretim dönemine girdiğimiz bugünlerde barınma sorununu en derinden yaşayan kesimlerden biri üniversite öğrencileridir. Artan konut ve kira fiyatları, fahiş yurt ücretleri ile birlikte eski kayıtlı öğrenciler zor şartlarda eğitimlerine devam etmeye ve barınma sorunuyla başa çıkmaya çalışırken yeni kayıtlı öğrenciler ise KYK yurtlarına yerleşememekte ve bu sebeple eğitimlerine devam edememe sorunuyla karşı karşıya kalmaktadırlar.

Barınma hakkı en temel haklar arasında olup Anayasa’da da güvence altına alınmıştır. Fakat devlet yurttaşların ve öğrencilerin barınma hakkının gereklerini yerine getirme noktasında öncü rolünün çok uzağında kalmıştır. Her sene başında öğrencilerin yaşadığı bu soruna çözüm üretilmemiş, öğrenciler kendi başlarına bırakılmıştır. Ödenen yetersiz burs ve kredilerle adeta öğrencilere “başınızın çaresine bakın” denmiştir.

Temel hak olan barınma hakkı için mücadele eden öğrenciler ise gözaltılarla yıldırılmak istenmiştir. İzmir ve Ankara’da söz konusu soruna dikkat çekmek isteyen öğrenciler, Çatımız Gökyüzü Hareketi’ni kurmuştur. Öğrenciler yurtlara yüzde 80, evlere yüzde 140 oranında zamların yapıldığını, KYK yurtlarında ücretlerin yüksek olduğunu ve öğrenci alımının çok düşük seviyelerde kaldığını belirtmişlerdir. İzmir İnciraltı Kent Ormanı’nda çadır kurarak barınma sorununa dikkat çekmek isteyen öğrencilerse darp edilerek gözaltına alınmıştır.

Bu bağlamda;  

1)      Bakanlığınıza bağlı kaç öğrenci yurdu vardır ve bunların doluluk oranı nedir?

2)      Yeni yurt projeleriniz var mıdır? Varsa bunların kapasitesi ve bitiş tarihleri nedir?

3)      Bakanlığınız evsiz kalan öğrenciler için barınma yardımı yapacak mıdır?

4)      Barınma sorununa dikkat çekmek için eylem yapan öğrencilerin darp edilerek gözaltına alınması bilginiz dahilinde midir? 

5)      Sağlıklı bir eğitim öğretim dönemi geçirebilmeleri için evsiz kalan öğrenciler için ne tür adımlar atmayı planlıyorsunuz?

Editör: Haber Merkezi