Güney Sudan'da günlerdir süren aşiret savaşlarında ölenlerin sayısı en az 220'ye yükseldi ve bu son yıllarda etnik şiddetin en ölümcül olaylarından biri haline geldi.

Etiyopya ve Güney Sudan sınırındaki Mavi Nil eyaletindeki çatışmalar, bu ay bir toprak anlaşmazlığı nedeniyle yeniden alevlendi. Batı Afrika'da kökenleri olan Hausa halkını Berta topluluğuyla karşı karşıya getiriyor.

Etiyopya sınırındaki Wad al-Mahi kasabasında Çarşamba ve Perşembe günleri gerginlik tırmandı. Kargaşa, iç çatışma ve siyasi kaosa batmış bir ülkenin sıkıntılarına eklendi.

Mavi Nil sağlık bakanlığı genel müdürü Fath Arrahman Bakheit Pazar günü yaptığı açıklamada, yetkililerin en az 220 ölü saydığını söyledi. Sağlık ekiplerinin savaşın merkez üssüne ulaşamaması nedeniyle rakamın çok daha yüksek olabileceğini söyledi.

Bakheit, ilk insani ve tıbbi konvoyun "çok sayıda ceset" ve düzinelerce yaralıyı saymak da dahil olmak üzere durumu değerlendirmek için Cumartesi günü geç saatlerde Wad al-Mahi'ye ulaştığını söyledi.

“Bu tür çatışmalarda herkes kaybeder” dedi. Yakında sona ereceğini ve bir daha asla olmayacağını umuyoruz, ancak bu hedefe ulaşmak için güçlü siyasi, güvenlik ve sivil müdahalelere ihtiyacımız var.”

Olay yerinden çekilen görüntülerde yanmış evler ve kömürleşmiş cesetler görülüyor. Diğerleri, yaya olarak kaçan kadın ve çocukları gösterdi.

'Tarafsız tavır alın'

 Rusyaris şehrine kaçan yaklaşık 7 bin kişinin yerinden edildiği çatışmalarda çok sayıda ev yandı . BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne göre, diğerleri komşu illere gitti.

Genel olarak, bu yıl ülke genelinde aşiret şiddeti ve diğer saldırılar nedeniyle yaklaşık 211 bin kişinin yerinden edildiği belirtildi.

Yetkililer, Wad al-Mahi'de gece sokağa çıkma yasağı ilan etti ve bölgeye asker konuşlandırdı. Devlet tarafından işletilen SUNA haber ajansının bildirdiğine göre, çatışmayı araştırmak için bir gerçek bulma komitesi de kurdular.

İki grup arasındaki çatışmalar ilk olarak Temmuz ortasında patlak verdi ve Ekim ayı başlarında en az 149 kişiyi öldürdü. Şiddetli protestoları tetikledi ve Mavi Nil'deki ve diğer eyaletlerdeki iki etnik grup arasındaki gerilimi artırdı.

Son çatışmalar Sudan için kritik bir zamanda, ülkeyi daha da kargaşaya sürükleyen askeri darbenin birinci yıldönümünden sadece birkaç gün önce geldi.

Darbe, Nisan 2019'da bir halk ayaklanmasıyla görevden alınan Ömer El Beşir yönetimindeki yaklaşık otuz yıllık baskıcı yönetimin ardından ülkenin kısa süreli demokrasiye geçişini raydan çıkardı.

Son haftalarda ordu ve demokrasi yanlısı hareket, durumdan bir çıkış yolu bulmak için görüşmelere başladı. Demokrasi yanlısı hareket geçen hafta yaptığı açıklamada, generallerin sivillerin 24 ay içinde seçimler yoluyla ülkeyi yönetecek bir başbakan atamasına izin vermeyi kabul ettiğini söyledi.

Mavi Nil'deki şiddetin bu tür çabaları yavaşlatması muhtemeldir. İktidardaki generallerle yapılan anlaşmayı reddeden protesto grupları, darbenin yıl dönümü olan Salı günü asker karşıtı gösterilere hazırlanıyor.

Editör: Güven BOĞA