TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, gübrede DAP özelinde son bir ayda fiyatların yüzde 14 arttığına dikkat çekerek, "Gübretaş dahil, gübre fiyatlarının dolara bağlı artışı nedeniyle DAP ve üre dahil satışların dondurduğu bir süreçte yaşıyoruz" dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, yaptığı değerlendirmede çiftçinin üretime devam etmek için kredi çekmek zorunda kaldığını belirtti. Gübre piyasası ile ilgili çarpıcı bir iddiada bulunan Suiçmez, gübre fiyatlarının dolara bağlı artışı nedeniyle Gübretaş dahil DAP ve ürenin satışlarının dondurulduğu bir süreç yaşandığını kaydetti.

Suiçmez, şunları kaydetti: “2016- 2020 aralığında ilaç yüzde 24, gübre yüzde 32.5, tohum yüzde 36, mazot yüzde 48, elektrik yüzde 56 arttı. Gübretaş dahil, gübre fiyatlarının dolara bağlı artışı nedeniyle DAP ve üre dahil satışlarını dondurduğu bir süreçte yaşıyoruz. Gübrede DAP özelinde son bir ayda artış yüzde 14 düzeyinde.

Yüksek maliyetlere rağmen tarımsal destekler hem yetersiz hem de yıllardır geç açıklanıp, geç ödeniyor. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi, çiftçinin daha fazla gelir elde etmesi sağlanmalı”

Editör: TE Bilisim