Bir Taliban yetkilisi, Afganistan'ın kuzeydoğusundaki kadınlar tarafından işletilen bir radyo istasyonunun kutsal Ramazan ayı boyunca müzik çaldığı için kapatıldığını söyledi.

Dari'de kadınların sesi anlamına gelen Sadai Banowan, Afganistan'ın kadınlar tarafından yönetilen tek istasyonu ve 10 yıl önce başladı. Altısı kadın olmak üzere sekiz personeli bulunmaktadır.

Badakhshan vilayetindeki Bilgi ve Kültür müdürü Moezuddin Ahmadi, istasyonun Ramazan ayında şarkı ve müzik yayınlayarak "İslam Emirliği yasalarını ve düzenlemelerini" birkaç kez ihlal ettiğini ve ihlal nedeniyle kapatıldığını söyledi.

Ahmadi, "Bu radyo istasyonu Afganistan İslam Emirliği'nin politikasını kabul ederse ve bir daha böyle bir şeyi tekrarlamayacağına dair garanti verirse, tekrar çalışmasına izin veririz" dedi. 

İstasyon başkanı Najia Sorosh, kapatmaya gerek olmadığını söyleyerek herhangi bir ihlal olduğunu yalanladı ve bunu bir komplo olarak nitelendirdi. Taliban “bize müzik yayını yaptığınızı söyledi. Herhangi bir müzik yayını yapmadık” dedi.

Sorosh, Perşembe günü saat 11:40'ta (7:10 GMT), Bilgi ve Kültür Bakanlığı ile Yardımcılık ve Erdem Müdürlüğünden temsilcilerin istasyona gelip istasyonu kapattığını söyledi.

İstasyon görevlilerinin Vekalet ve Fazilet Müdürlüğü ile görüştüklerini ancak oradaki yetkililerin kapanışla ilgili ek bilgilerinin olmadığını söylediğini söyledi. 

Ağustos 2021'de Taliban'ın iktidara gelmesinin ardından birçok gazeteci işini kaybetti. Afgan Bağımsız Gazeteciler Derneği'ne göre medya kuruluşları fon yetersizliği veya personelinin ülkeyi terk etmesi nedeniyle kapandı.

Taliban'ın politikalarına uymayı reddeden yerel Afgan gazeteciler tutuklandı ve bazıları  serbest bırakıldıktan sonra taciz ve işkence gördüklerini bildirdi.

Taliban, kadınların üniversite de dahil olmak üzere altıncı sınıfın ötesinde istihdam ve eğitimin çoğu biçiminden men etti. Müzikle ilgili resmi bir yasak yoktur.

1990'ların sonundaki önceki yönetimleri sırasında, Taliban ülkedeki çoğu televizyon, radyo ve gazeteyi yasakladı.

Editör: Haber Merkezi