TGC Onur Kurulu'ndan “Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne Uygun Gazetecilik Yapılmalı” Çağrısı

İSTANBUL – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Onur Kurulu, 22 Mayıs 2024 Çarşamba günü gerçekleştirdiği toplantıda gündemdeki etik tartışmaları ele aldı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, gazetecilik mesleğinde yaşanan etik sorunlara dikkat çekildi ve şu görüşler paylaşıldı:

"Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü konusunda ağır ihlallerin yaşandığı ülkemizde, haberlerin yurttaşlara ulaştırılması sürecinde birçok sorun ortaya çıkmaktadır. Gazeteciler, işten atılma, siyasetçiler tarafından hedef gösterilme, saldırıya uğrama, haksız gözaltı ve tutukluluk gibi tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu bağlamda, gazeteciliğin gündeminde etik sorunlar da önemli bir yer tutmaktadır.

Son dönemde gazetecilerin katıldığı yurt dışı gezilerle ilgili etik tartışmalar yaşanmıştır. Gazetecilerin görevlerini yaparken Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ni dikkate almaları gerekmektedir. Bu bildirgeye göre gazeteci, yayın yaparken öncelikle halkın haber alma hakkını, mesleğin temel ilkelerini ve özgürlükçü demokrasi ölçütlerini göz önünde bulundurmalıdır. Gazeteci, mağdurların, güçsüzlerin, yoksulların, ötekileştirilenlerin ve sesini duyuramayanların sesi olma yükümlülüğünü taşımalıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelere borç bildirimleri gönderildiğini duyurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelere borç bildirimleri gönderildiğini duyurdu.

Bildirgenin kurumsal çıkar ve davetler maddesine göre, gazeteci çıkar ve nüfuz sağlayacak habercilikten kaçınmalıdır. Mesleğini gölgeleyecek veya itibarını sarsacak türden oluşumlar içerisinde yer almamalıdır. Ticari kuruluşların masraflarını karşıladığı gezilere katılarak, karşılığında ürün ve marka tanıtımı içeren yayın yapılmamalıdır. İstisnai durumlarda, masrafları karşılanan gezinin haber yapılması halinde, gezinin davet olduğu açıkça belirtilmelidir.

Hem iktidarın hem de muhalefetin liderleri ve belediye başkanları, sahip oldukları kaynakların kamu kaynağı olduğunu unutmadan hareket etmelidir. Haber amaçlı toplantılarda ve yurt içi ile yurt dışı gezilerde, kamu vicdanını yaralayan abartılı harcamalardan kaçınılmalıdır."

TGC Onur Kurulu, gazetecilere ve medya kuruluşlarına, meslek etik kurallarına uygun davranarak, halkın haber alma hakkını koruma çağrısında bulundu. Gazetecilerin, mesleki sorumluluklarının bilincinde olarak, tarafsız ve bağımsız habercilik yapmaları gerektiği vurgulandı.

#TGCOnurKurulu
#GazetecilikEtik
#HaberEtiketi
#GazetecilikStandartları
#HaberÖzgürlüğü
#HalkınHaberAlmaHakkı
#BasınÖzgürlüğü
#MedyaEtik
#GazeteciHakları
#TürkiyeGazetecilerCemiyeti
#HaberDeontolojisi
#MeslekEtik
#GazeteciSorumluluğu
#BasınAhlakı
#HaberStandartları
#HaberEtiği

Editör: Haber Merkezi