• Gezi davası ile cezalandırılan arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır
  • Mesleki ve teknik bilgimizi halkın yararına kullanmaya devam edeceğiz

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK),  Gezi Davası karar duruşmasının 200. gününde, Gezi tutuklularının serbest bırakılması için basın açıklaması yaptı.

Atatürk Parkında TMMOB Adana İl Koordinasyon Sekreteri Ahmet Uncu tarafından yapılan açıklamada, Gezi Davası Karar duruşmasının üzerinden 200 gün geçtiği; aralarında TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Mücella Yapıcı, Şehir Plancıları Odası Onur Kurulu üyesi Tayfun Kahraman, Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay’ın bulunduğu 7 arkadaşlarının 200 gün,  Osman Kavala ise 1937 gündür cezaevinde olduğu ifade edildi.

WhatsApp Image 2022-11-11 at 12.52.35

Hukuksuz tutuklama kararlarının verildiği günden itibaren başlatılan adalet nöbetlerinin, 200. gününe gelindiğini belirten Uncu, “Bir kez daha kararlılıkla belirtiyoruz: TMMOB ve bağlı Odaları olarak, mesleki ve teknik bilgimizi halkın yararına kullanmaya devam edeceğiz. Arkadaşlarımızı asla yalnız bırakmayacağız ve bu ülkenin en görkemli halk hareketi olan Gezi’ye sahip çıkmayı kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Halka ait olan her şeyi korumanın ve kamu yararını savunmanın mühendis, mimar ve şehir plancılarının temel görevleri arasında olduğunu vurgulayan Uncu; en önemli kamusal alanlarından biri olan Gezi Parkı’nı korumanın, Gezi’nin park olarak kalması için mücadele etmenin mesleki etik ilkelerinin bir gereği olduğunu söyledi.

Uncu sözlerine şöyle devam etti:

“2013 Haziran’ında, sadece kamusal alanlarımızı değil; iktidarın baskı politikalarını, temel hak ve özgürlüklerin askıya alınmasını, ülkemizin geleceğinin karanlığa gömülmesini de gündemimize alarak mücadele ettik.

TMMOB, ülke sorunlarını meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlardan bağımsız görmeyen bir anlayışla hareket etmektedir. Mühendis, mimar ve şehir plancıları da bu anlayışla toplumun ortak değerlerinin yok edilmesine karşı, kadına, farklı cinsel yönelimlere, sanata, kültüre yönelik gerici saldırılara karşı omuz omuza mücadele etmiştir. Gezi direnişi, toplum olmanın doğal bir sonucu olarak ülkenin dört bir yanında vücut bulmuş, Cumhuriyet tarihinin en önemli direnişlerinden birisi olmuştur.

AKP iktidarı toplumsal direnişimizi defalarca yargılamaya, karalamaya çalışmış, Gezi’yi düşmanlaştırmaya çalışmıştır. Uzun süren hukuksuzluk zinciri içerisinde kendi partilerinin milletvekili aday adayı olan bir yargı mensubu üzerinden arkadaşlarımız nezdinde Gezi’yi tutsak etmeye, yalnızlaştırmayı amaçlamıştır. Arkadaşlarımızın nezdinde milyonların örgütlülüğünü, milyonların talebi hapsedilmek istenmiştir.

Ancak tüm bunlara rağmen Gezi Direnişinin toplum vicdanında ve bilincinde lekelemeyi başaramamışlardır. Gezi Davasında verilen cezaların siyasi cezalar olduğu, hukuk sınırları içerisinde olmadığı tüm toplumun bildiği ve kabul ettiği bir gerçektir. Gezi Davasında verilen cezaların gecikmeksizin iptal edilmesi gerekmektedir.

Tutukluluğun 200. gününde bir kez daha sesleniyoruz: Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın! Gezi’den ve arkadaşlarımızdan elinizi çekin!

Karanlığa teslim olmayacağız, biz kazanacağız, Gezi kazanacak!”

 MİMARLAR ODASI ADANA ŞUBE BAŞKANI SEDAT GÜL; KARANLIK GİDER GEZİ KALIR

TMMOB İKK Sekreteri Ahmet Uncu'nun ardından Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı'da konuyla ilgili kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

Gül konuşmasına şu şekilde devam etti;

Editör: Haber Merkezi