TMMOB 48. Dönem Yönetim Kurulu, Hakkari Belediyesine kayyum atanması üzerine 6 Haziran 2024 tarihinde bir basın açıklaması yaparak, siyasi iktidarı kayyum uygulamalarından vazgeçmeye çağırdı ve halkın iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Normalleşme Kayyumla Sağlanamaz!

03.06.2024 tarihinde Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı gözaltına alınmış ve yerine Hakkari Valisi kayyum olarak atanmıştır. TMMOB, bu durumu Türkiye’nin yakın siyaset tarihinde demokrasiye vurulmuş bir darbe olarak nitelendirdi. Seçilmiş belediye başkanının görevden alınmasında, Cumhuriyet Savcılıklarınca açılmış soruşturmalar ve kovuşturmalar gerekçe gösterilmiştir. Ancak, yargı mercilerince hüküm verilmeden gerçekleştirilen İçişleri Bakanlığı’nın bu kararı, masumiyet karinesini hiçe sayan ve seçmen iradesini gasp eden siyasi bir karar olarak değerlendirilmiştir.

TMMOB, seçim ve halk iradesinin idari bir kararla ortadan kaldırılmasını, idari bir darbe olarak nitelendirmiştir. Bu darbenin, Türkiye demokrasisine hiçbir yarar sağlamayacağı belirtilmiştir. Ayrıca, görevden alınan belediye başkanının yerine belediye meclis üyelerinden birinin başkan vekili olarak seçimine olanak vermeden doğrudan kayyum atanmasının hukuka aykırılığı daha da artırdığı vurgulanmıştır.

MGK: İsrail yönetimi gecikmeksizin durdurulmalı MGK: İsrail yönetimi gecikmeksizin durdurulmalı

Bölge halkının demokrasiye olan inancının yok edilmesinin, Türkiye’de barışa, kardeşliğe ve eşit yurttaşlık anlayışına ters düştüğü ifade edilmiştir. Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduğu şeyin normalleşme ve demokratikleşme olduğu belirtilmiştir. Demokrasinin güçlenebilmesi için eşitlikçi, özgürlükçü, adil ve barışçıl bir yaşamın var edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Hiç kimsenin, ülkemizdeki asgari demokrasi işleyişini yok etmeye ve insanların demokratik iradesine ipotek koymaya hakkı olmadığı ifade edilmiştir.

Bu çerçevede, TMMOB, siyasi iktidarı kayyum uygulamalarından vazgeçmeye ve halkın iradesine saygı göstermeye davet etmiştir. TMMOB ve İl/İlçe Koordinasyon Kurulları ile eşzamanlı olarak ülke çapında yapılan bu açıklama ile kayyum yönetimini reddettiklerini ve demokrasiye sahip çıkacaklarını kamuoyuyla paylaşmışlardır.

TMMOB 48. Dönem Yönetim Kurulu

Editör: Haber Merkezi