Toplumsal Cinsiyet ve Hukuk Çalışmaları Grubu (TOCH) Adana İlinde Mahkemelere Yansıyan Kadın Cinayeti Dosyaları raporunu açıkladı.

TOCH açıklamasında;

(2015-2020) Toplumsal Cinsiyet ve Hukuk Çalışmaları Grubu

Toplumsal cinsiyet ve hukuk alanında çalışmalar gerçekleştiren bir grup feminist avukat olarak, Adana İlinde yargıya yansıyan kadına yönelik şiddet dosyalarındaki cinsiyetçi dil ve tutumları tespit etmeye yönelik bir çalışma başlattık. Çalışmaya kadınların yaşam haklarına yönelen ve ülkemizde günden güne artan kadın cinayeti dosyalarını tespit ederek ve bu dosyalara erişmek üzere fikir yürüterek başladık.

Devlet kurumları tarafından paylaşılmayan ve yalnızca basına yansıyan kadarıyla incelenebilen bu dosyalara ilişkin çalışmamızı öncelikle Adana Barosu Başkanlığı ve Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi ile paylaştık. Adana Barosu’nun çalışmaya verdiği destek ile ilk olarak Adana Adliyesinin bağlı olduğu Adalet Komisyonu’na kadın cinayetlerine ilişkin dosya incelenmesinde yardımcı olmaları yönünde bir talepte bulunduk.

Adalet Komisyonunca başvurumuzun olumsuz yanıtlanmasının ardından Adana Barosundan zorunlu müdafilik kapsamında avukat ataması yapılan CMK Uygulama Servisinden son beş yıl içindeki kadın cinayetlerine ilişkin yapılan yargılamaların listesini talep ettik. Bu vesileyle CMK avukat atama sistemini inceledik ve böyle bir verinin tutulmadığını görmüş olduk. Yıllardır zorunlu müdafilik kapsamında avukat görevlendirilmesi yapılmış olmasına rağmen sistemin toplanan verileri istatistikî ve ayrıştırılabilir veri ulaşımında çok büyük eksiklikleri olduğunu fark ettik. Bu sebeple bir yandan CMK Uygulama Servisinde kadına yönelik şiddet dosyalarında istatistikî veri oluşturabilecek değişikliklerin yapılması için çalışma yürütürken diğer yandan da liste şeklinde elimize geçen dosyalarda kadın cinayeti dosyalarının izini sürdük. Listelerde önce Adana ilinin merkezini esas alarak, ayrıştırma yaptık, sonrasında zorunlu müdafilik kapsamında görevlendirilen avukatlara ulaşmaya çalışarak taraflardan en az biri kadın olan dosyaları tespit etmeye çalıştık.

Böylelikle 2015-2020 Mart ayına kadar Adana ilinde yargıya yansıyan ve kovuşturma aşamasında ya da sonradan bu süreçte kesinleşmiş olan kadınların yaşam hakkına yönelen kasten öldürme suçu dosyalarından Baro tarafından mağdura yahut sanığa avukat atanan dosyaları tespit ettik. Bu incelemenin yapılmasındaki amaç, il bazında, kadına yönelik şiddet dosyalarında ilkin kadın cinayetleri dosyaları üzerinde inceleme yapmak bu şekilde istatistikî verilere ulaşabilmek, ulaşılabilen dosyalar üzerinde yargılamanın nasıl yürütüldüğünün izlemesini yapmak ve bu kapsamda yürütülen yargılamaların sonuçları hakkında bir fikir oluşturabilmektedir.

Raporun devamını görüntülemek için lütfen aşağıdaki linklere tıklayınız.
RAPOR BÖLÜM 1 
RAPOR BÖLÜM 2

Editör: TE Bilisim