Cannes'da ödül kazanan film Joyland, Pakistan'da yasaklandı.

İslamabad, Pakistan – Pakistan hükümeti, Güney Asya ülkesinin Oscar'a resmi girişi olan Joyland filmini “son derece sakıncalı materyal” içerdiği gerekçesiyle yasakladı ve tartışma, sansür konusunda sosyal medyada tartışmayı tetikledi.

Bir erkek ile trans bir kadın arasındaki aşkı anlatan film, bu yılın başlarında Cannes'da da dahil olmak üzere film festivallerinde dünya çapında ödüller kazandı. 18 Kasım'da Pakistan'da piyasaya sürülmesi planlanıyordu.

Film, Ağustos ayında ülkenin il ve merkezi sansür kurulları tarafından onaylandı. Filmlerin sinemalarda gösterilmesine izin verilmeden önce federal ve eyalet sansür kurullarından geçmesi gerekiyor.

Ancak bir dini parti liderinin şikayeti, federal sansür kurulunu daha önceki kararını geri almaya ve filmi "Pakistan'ın tamamı" için uygun olmadığını ilan etmeye zorladı.

Ekran görüntüsü 2022-11-14 204956

Cuma günü yayınlanan bildiride, "Filmin son derece sakıncalı ve toplumumuzun toplumsal değerlerine ve ahlaki standartlarına uymayan materyaller içerdiğine dair yazılı şikayetler alındı" denildi.

Cemaat-i İslami (JI) partisi Senatörü Mushtaq Ahmad Khan bir tweet'te yasağı övdü ve bir İslam cumhuriyeti olarak Pakistan'ın İslami değerlere ve normlara bağlı kalması gerektiğini söyledi.

Sosyal medya hashtag'leri

Filmle ilgili tartışma, #ReleaseJoyland ve #BanJoyland'ın eleştirmenlerce beğenilen filmin hem lehinde hem de aleyhinde olmasıyla sosyal medyaya sıçradı.

Film için sanatçılar da dahil olmak üzere insanlardan sosyal medyaya taşan bir destek akın etti.

Yazar Fatima Butto , bir başlıkta film için övgüler yağdırdı ve Joyland'ın "güzel, dürüst ve zeki bir film olduğunu ve evdekiler dışında dünyanın her yerinden insanların izleyebilmesi devleti utandırmalı" dedi.

“Joyland'ın sansürü anlamsız. Pakistan sanatçılar, film yapımcıları ve [ve] yazarlarla dolup taşıyor ve dünyanın hayran olduğu bir kültürel zenginliğe ve daha da önemlisi cesarete sahip. Akıllı bir devlet bunu kutlar ve teşvik eder, sessiz kalmayıp onu tehdit etmez.”

Baskı altında, Başbakan Shehbaz Sharif'in hükümeti Pazartesi günü filme karşı "şikayetleri müzakere etmek" için sekiz üyeli bir komite oluşturdu. Komiteden raporunu Salı gününe kadar sunması istendi.

Filmin yönetmeni Saim Sadiq, Al Jazeera'ya hükümetin kararından dehşete düştüğünü söyledi.

"Bu çok kafa karıştırıcı bir durum. Kurul daha önce bir sertifika verdi ve aniden geri alındı” dedi.

"Bunu çözmek için elimizden gelen tüm demokratik, diplomatik ve yasal yolları kullanıyoruz ve daha iyi bir aklın hakim olacağını umuyoruz."

Küresel ödüller

Joyland, Pakistan'ın doğusundaki Pencap eyaletindeki Lahore şehrinde geçiyor ve transseksüel bir kadına aşık olan genç bir adamın hikayesini anlatıyor. Bu yılın başlarında Cannes festivalinde giriş yaptı ve burada Jüri Ödülü ve Queer Palm ödülü de dahil olmak üzere övgüler aldı.

O zamandan beri çeşitli film festivallerinde küresel övgü kazandı ve Pakistan'da yasaklandığı gün Cuma günü Sadiq, Avustralya'daki Asya Pasifik Ekran Ödülleri'nde Genç Sinema Ödülü'nü aldı.

Film, Eylül ayında Pakistan'ın Akademi Ödülleri'ne (Oscar) resmi girişi olarak seçildi ve en genç Nobel Ödülü sahibi Malala Yousafzai, Joyland ekibine gelecek ödül sezonu için filmin tanıtımını yapmak üzere yönetici yapımcı olarak katıldı.

Sadiq, hiçbir filmin herkesi memnun edemeyeceğini ve beğenmeyenlerin izlememeyi seçebileceğini söylüyor.

“Bir filmle ilgili bir sorununuz varsa, onu izlememeyi seçebilirsiniz. Hiçbir film herkesi memnun edemez ve bu yüzden bir film çekmek için 220 milyon kişiden izin almamıza gerek yok” dedi.

Bu arada JI partisi Senatörü Khan, El Cezire'ye filmi izlemediğini ancak filmin içeriği hakkında "gerçek kaynaklar" tarafından kendisine söylendiğini itiraf etti.

Senatör El Cezire'ye, "Medyadaki gerçek kaynaklar bana [filmin] Cannes'da lezbiyen, gey, biseksüel, transgender ve queer (LGBTQ) kategorisinde ödüller aldığı bilgisini verdiler" dedi.

"Bu, filmin Pakistan gibi bir İslam cumhuriyetinde yeri olmayan bir konuyu ele aldığı anlamına geliyor."

Ayrıca, ülkedeki dini saygısı nedeniyle kahramanın Müslüman adı 'Haidar'a da itiraz etti. Bu film bir "erkek aşk ilişkisini" büyülüyor, dedi.

"Bu, Pakistan'daki evlilik kurumumuzu ve kültürel normlarımızı sorgulayan kültürel terörizm akımının bir parçası. Bu film onlara karşı bir savaş eylemidir” dedi.

Pakistan, kararları için genellikle dini ve milliyetçi nedenleri öne sürerek çeşitli konularda filmleri yasaklama geçmişine sahiptir.

Editör: Güven BOĞA