DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, grup toplantısında KHK’lıların yaşadığı mağduriyetleri gündeme taşıdı. “Siyasi normalleşme olacaksa ilk adım KHK’lıların haklarının iadesidir” diyen Bakırhan, AİHM kararlarının uygulanmasını istedi.

“KHK’lıların derdine derman olmak zorundayız”
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen yurttaşların yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekti.
Toplantıya katılan KHK’lılara seslenen Bakırhan, “Eğer siyasi normalleşmeyi sağlayabilirsek ilk önce haksızlık ve hukuksuzluklara uğrayan KHK’lı arkadaşlarımızın derdine derman olabiliriz” dedi.
KHK’lıların mücadelesine vurgu yapan Bakırhan, “İyi ki mücadele ediyorsunuz, iyi ki hakkınızı arıyorsunuz” sözleriyle dayanışma mesajı verdi.

“Sizin derdiniz bizim derdimizdir”
KHK’lıların yaşadığı sorunların siyasi bir mesele değil, doğrudan bir adalet ve hukuk sorunu olduğunu belirten Bakırhan, DEM Parti’nin bu konuda kararlı duruşunu yineledi:
“Emin olun kim ne diyorsa desin, sizin derdiniz bizim derdimizdir. Hangi gündeminiz varsa DEM Partisi oradadır ve orada olmaya devam edecektir.”

“Düşman ceza hukuku son bulmalı”
Bakırhan, KHK ihraçlarının yarattığı hukuksuzluğun sona ermesi gerektiğini belirterek, bu süreçte uygulanan politikaları sert sözlerle eleştirdi:
“Ülkeyi demokrasiyle buluşturmak için ihraç edilenlere uygulanan düşman ceza hukuku artık son bulmalıdır.”
Bu ifadelerle Bakırhan, ihraçların sadece idari bir işlem olmadığını, aynı zamanda sistematik bir hak ihlali olduğunu vurguladı.
AİHM kararları hatırlatıldı: “Uygulanmak zorunda”
Konuşmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına da değinen Bakırhan, özellikle barış akademisyenleriyle ilgili verilen ihlal kararlarının uygulanmadığını hatırlattı.
“AİHM kararları uygulanmalıdır. Bütün barış akademisyenleri amasız fakatsız görevlerine iade edilmelidir.”
“Siyasi normalleşmenin ilk şartı adalettir”
Bakırhan’ın konuşması, Türkiye’de uzun süredir tartışma konusu olan KHK’lıların durumu ve hukuk devleti ilkeleri açısından önemli bir çağrı olarak değerlendirildi. DEM Parti liderliği, siyasi normalleşmenin ancak geçmişte yaşanan hukuksuzlukların giderilmesiyle mümkün olacağını savunuyor.




