TÜRKİYE SOLUNUM ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ YENİ MERKEZ YÜRÜTME KURULUNU SEÇTİ

TÜSAD’da başkanlık görevini Prof. Dr. Ülkü Yılmaz’dan devralan Prof. Dr. M. Şule Akçay, “Bu bir bayrak koşusu. Cumhuriyetimizin 100. yılında 52 yıllık köklü bir uzmanlık derneği olarak 5 bine yakın hekim üyemizle birlikte akciğer sağlığı konusunda çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz” dedi.

Alanında Türkiye’nin ilk ve en büyük uzmanlık derneği olan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nde (TÜSAD) bayrağı yeni yönetim devraldı. Bu yıl 44’üncüsü düzenlenen Uluslararası Katılımlı Ulusal Kongresi’nin (SOLUNUM 2022) ardından yapılan genel kurulla yeni yönetim seçildi. TÜSAD’da 2022 – 2025 dönemi için seçilen yeni yönetim kurulunda başkanlığı Prof. Dr. Müşerref Şule Akçay üstlendi.

Prof. Dr. Şule Akçay_Tusad_Baskani

Başkanlık bayrağını Prof. Dr. Ülkü Yılmaz’dan devralan Prof. Dr. M. Şule Akçay, “Bu bir bayrak koşusu. Yeni yönetim olarak derneğimizin mottosunda olduğu gibi ‘Tükenmeyen Nefesle’ hep daha ileriye doğru koşacağız” dedi. Akçay, yeni yönetim olarak görevi üstlendikleri dönemin özel bir anlam taşıdığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Ben ve benimle birlikte bazı ekip arkadaşlarım TÜSAD’ın bir önceki yönetiminde de görev almıştık. Bu dönem TÜSAD’ın 50. yılına denk geldiği için bizim için çok anlamlıydı. TÜSAD; çok genç bir Cumhuriyet’te, ileri görüşlü bir grup hekimin özverisi ile kurulmuş bir dernek.  Böyle bir derneğin altın yılına tanıklık etmek gerçekten çok değerliydi.”

DENEYİMLERİMİZİ CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINA TAŞIYACAĞIZ

Bu süreçte tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ile de mücadele etmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü: “50. yılın denk geldiği yılda, 2020 yılında aynı branşta birlikte çalıştığımız tüm hekimler pandemi yönetiminde önemli sorumluluklar üstlenmek durumunda kaldı. Bilgi üretmek, yaymak, sağlık hizmeti sunumu, koruyucu hekimlik anlamında pandemide derneğimiz önderlik ve rehberlik görevini hakkıyla yerine getirdi. Solunum yoluyla bulaşan tüm enfeksiyon hastalıklarını gelecek dönemlerde de gündemimizden düşmeyeceğini söylemek gerek. Pandemiden edindiğimiz deneyimler işimize hep yarayacak. Şimdi edindiğimiz bu deneyimlerle Cumhuriyetimizin 100. yılında derneğimizi temsil edeceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılında 52 yıllık köklü bir dernek olmanın bilinci ve heyecanı ile çalışmaya, üretmeye ve 5 bine yakın hekim üyemizle birlikte toplumumuzun akciğer sağlığı konusunda bilinçlendirmek için çaba harcamaya devam edeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi yeni yönetimde de iyi bir ekip uyumu olacağına inancım tam. Derneğimizin yönetsel ilkeleri ve geniş vizyonu doğrultusunda, güncel gelişmeler ve gereksinimleri takip ederek bayrağı daha ileri taşımaya çalışacağız.”

Göğüs hastalıkları alanının en geniş katılımlı kongrelerinden biri olarak 5-8 Kasım tarihleri arasında Girne’de gerçekleşen SOLUNUM 2022’ye son kez başkanlık eden Prof. Dr. Ülkü Yılmaz da yeni yönetime başarılar dilerken, “TÜSAD olarak birlikte çalışma kültürü edinmiş bir derneğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da TÜSAD olarak mesleki gelişimin sürdürülmesine ve toplumun akciğer sağlığının korunmasına yönelik çalışmalarımız aynı hızla devam edecektir” dedi.

Yapılan görev dağılımının ardından TÜSAD 2022- 2024 yılı Merkez Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Başkan Şule Akçay, Önceki Başkan Ülkü Yılmaz, Başkan Yardımcısı Cengiz Özdemir, Genel Sekreter M. Onur Turan, Sayman Celal Satıcı ile Üyeler Nazan Şen, Yusuf Aydemir, Ayperi Öztürk, Sevinç Sarınç Ulaşlı, Özgür Batum, Şule Taş Gülen ve Sinem Sökücü.

PROF. DR. ŞULE AKÇAY KİMDİR?

Prof. Dr. Müşerref Şule Akçay, 1968 yılında Ankara’da doğmuştur. Yüksek öğretim eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1990 yılında bitirdikten sonra 1997 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Göğüs Hastalıkları ihtisasını tamamlamıştır. 1991-1992 yılları arasında Pratisyen hekim olarak Amasya Devlet Hastanesi Acil Servisi’nden çalışan Dr. Müşerref Şule Akçay, 1992-1997 yılları arasında da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde Araştırma Görevlisi olarak görev almıştır. 1997-2001 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Uzman Doktor, 2001-2004 yılları arasında Yardımcı Doçent Doktor, 2004-2010 yılları arasında Doçent Doktor olarak görev yapan Müşerref Şule Akçay, 2010 yılından itibaren de Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Profesör Doktor olarak görev almayı sürdürmektedir. Ocak 2017’den bu yana Anabilim Dalı Başkanlığı, 2018’den bu yana Tıp Fakültesi Eğitim Başkoordinatörlüğü görevlerini yürütmektedir. Tütün Kontrolü konusunda kitap editörlükleri, uzmanlık alanını ilgilendiren çok sayıda konuda ulusal ve uluslararası bilimsel makaleler, kitap bölümleri yazarlığı yapmıştır. Ulusal ve uluslararası düzeyde dernek üyelikleri bulunmaktadır. 2020 Ocak ayında Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Koronavirüs Bilim Kurulu’nda yer almıştır. Akçay, 2002 yılından bu yana üyesi olduğu Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nin (TÜSAD) Kasım 2022 tarihi itibariyle başkanlığını üstlenmiştir.

TÜSAD HAKKINDA

Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olarak 22 Haziran 1970 yılında İstanbul’da kurulan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), halen Türkiye genelindeki 5.000’e yakın üyesi ile “halkın akciğer sağlığını korumak” amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Toplumsal ve mesleki eğitimi, araştırmaları destekleyerek halk sağlığının korunmasına yönelik faaliyetler yürüten TÜSAD, “Tükenmeyen bir nefesle” sloganı ile 52 yıllık geçmişinde 43 ulusal kongre, sayısız bilimsel toplantı, sempozyum, iki dünya kongresi ile bilinçlendirme ve farkındalık projelerine imza attı.

Editör: Haber Merkezi