Florida Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırma , dünya çapında tuvalet kağıdının per- ve polifloroalkil maddeler (PFAS) içerdiğini ve önemli bir su kirliliği kaynağı olabileceğini öne sürüyor.

Çevre Bilimi ve Teknoloji Mektupları dergisi tarafından yayınlanan araştırmaya göre ekip, Amerika, Afrika ve Avrupa'da satılan 21 büyük tuvalet kağıdı markasının rulolarını ve Florida'daki sekiz atık su arıtma tesisinden alınan kanalizasyon örneklerini test etti. Hem tuvalet kağıdı hem de kanalizasyon çamurunun PFAS içerdiği ortaya çıktı ve sözde diPAP'ler, özellikle 6:2 florotelomer fosfat diester (6:2 diPAP) en bol bulunan bileşik olarak bulundu. 

Bulgulara, kanalizasyondaki PFAS seviyelerine ve diğer ülkelerdeki kişi başına tuvalet kağıdı kullanımına ilişkin mevcut verilere dayanarak, araştırmacılar tuvalet kağıdının Fransa'da atık sudaki 6:2 diPAP'ın %89'una ve ayrıca %35'ine katkıda bulunabileceğini tahmin ediyor. isveçte. Aynı zamanda, araştırmaya göre hijyenik gereç Kanada ve ABD'deki atık sulardaki bileşiklerin yalnızca yaklaşık %4'ünden sorumludur.

Araştırmacılar, "tuvalet kağıdının Kuzey Amerika atık suyundaki toplam PFAS'a daha fazla katkıda bulunup bulunmadığını ve tuvalet kağıdındaki diPAP'lerin atık su toplama ve arıtma sistemi yoluyla dönüşüp dönüşmediğini keşfetmek için ek araştırmaya ihtiyaç olduğunu" belirterek keskin tutarsızlığı kabul ettiler.

Geri dönüştürülmüş kağıt kullanan ve geri dönüştürülmemiş kağıt içeren markaların içlerinde benzer seviyelerde PFAS olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, kimyasalların tuvalet kağıdı üreticileri tarafından bilerek kullanılmadığını, ancak ham kağıtla veya üretim sürecinde kullanılan makinelerden kaynaklanmış olabileceğini belirtti.

PFAS, tipik olarak çeşitli tüketim mallarını ısıya ve suya dayanıklı hale getirmek için kullanılan yaklaşık 14.000 insan yapımı kimyasaldan oluşan bir gruptur. Bileşikler, doğal olarak neredeyse hiç bozunmadıkları için genellikle "sonsuza kadar kimyasallar" olarak bilinirler.

PFAS kimyasalları yer altı sularını kirletiyor ve nihayetinde gıda kaynağına geri dönüyor. Bileşikler, çeşitli kanserler, fetal hasar, karaciğer ve böbrek hastalıklarının yanı sıra diğer ciddi sağlık bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir. Örneğin, daha önceki çalışmalara göre 6:2 diPAP, erkeklerde bozulmuş testis işleviyle bağlantılı olabilir.

Editör: Haber Merkezi