BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Ukrayna'da kısa süre önce savaş esirlerinin infaz edildiğine dair iddiaların ortasında, Cuma günü, Rusya'nın kritik altyapıya yönelik füze ve drone saldırıları geniş çapta devam ederken, insanların dinmeyen acıları karşısında duyduğu şoku dile getirdi.

Milyonlarca insan bu saldırılarla aşırı zorluklara ve korkunç yaşam koşullarına sürükleniyor” dedi.

"Bir bütün olarak ele alındığında, bu, saldırıya uğrayan her nesne için somut ve doğrudan bir askeri avantaj gerektiren uluslararası insancıl hukuk kapsamında ciddi sorunlara yol açıyor".

Kayıpları artırmak

Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu'na (HRMMU) göre, Çarşamba günü Kiev şehri ve bölgesine yapılan başka füze saldırılarında biri kız çocuğu olmak üzere en az sekiz sivil öldü ve yedisi çocuk olmak üzere yaklaşık 45 kişi yaralandı.

Zaporizhzhia bölgesindeki Vilniansk'ta bir hastaneye roket saldırısı sonucu iki günlük bir erkek bebek öldü, iki doktor yaralandı.

Rusya, 10 Ekim'de ülke çapında devam eden füze saldırıları ve aylak aylak mühimmat saldırılarına başladığından beri, HRMMU en az 77 sivilin öldüğünü ve 272 kişinin yaralandığını doğruladı. 

Her iki tarafta iddialar

İzleme Misyonu, sivil kayıpları belgelemenin yanı sıra, iddia edilen yargısız infazlarla ilgili videoları ve diğer bilgileri de inceliyor.

Türk, "Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'ya silahlı saldırısına başladığından beri, her iki tarafça da savaş esirlerinin ve artık savaşa katılmayan diğer kişilerin yargısız infaz edildiğine dair çok sayıda iddia var" dedi.

Teslim olan askerler de dahil olmak üzere savaş dışı kalan kişiler, uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunmaktadır ve bunların yargısız infazı bir savaş suçu teşkil etmektedir” diye hatırlattı.

'Adli soruşturma' gerekli

Son iki haftadır sosyal medyada ortaya çıkan videolardan bazıları arasında Makiivka köyünden Rus kuvvetlerinin veya Rus bağlantılı silahlı grupların teslim olduğunu gösteren video klipler; Ukraynalı askerlere ateş açan bir adam; ve ardından yaklaşık 12 Rus askerinin cansız bedenleri.  

“Ukrayna'daki İzleme Misyonumuz, bu rahatsız edici videoların büyük ihtimalle gerçek olduklarını gösteren bir ön analiz gerçekleştirdi. Üst düzey bir BM yetkilisi, olayların tam sırasının gerçek koşullarının mümkün olan en geniş ölçüde soruşturulması ve sorumlu bulunanların uygun şekilde hesap vermesi gerektiğini söyledi. 

"Misyon'un bugüne kadar yaptığı analiz, tam olarak ne olduğunu belirlemeye yardımcı olmak için bağımsız ve ayrıntılı adli tıp soruşturmalarına duyulan ihtiyacın altını çiziyor". 

Bu arada Ukrayna makamları olaylarla ilgili adli soruşturma başlattı.

Türk, "Hızlı infazlara ilişkin tüm iddiaların, bağımsız, tarafsız, eksiksiz, şeffaf, hızlı ve etkili bir şekilde - ve öyle göründüğü anlaşılacak şekilde - tam olarak soruşturulması esastır" dedi.

Savaş maliyeti

BM İnsan Hakları Başkanı ayrıca tarafları herhangi bir savaş esirine karşı misilleme ve misilleme yapmaktan kaçınmaları ve bu talimatlara tam olarak uyulmasını sağlamaları için “açık talimatlar vermeye” çağırdı.

“Cenevre Sözleşmelerinde belirtilen silahlı çatışmayı yöneten kurallar bunu gerektiriyor. Askerlerinize teslim olanlara ve tuttuklarına insanca davranmalarını emredin”.

Rus kuvvetlerinin füze saldırılarının yıkıcı etkilerinin ve savaş esirlerinin yargısız infaz edildiğine dair iddiaların, "bunun ve diğer herhangi bir silahlı çatışmanın katlanılmaz insani maliyetini çok açık bir şekilde gösterdiğini" belirtti.

Yüksek Komiser, "Bunlar, uluslararası hukukun neden var olduğunu ve tamamen insanlık dışı bir duruma düşmeyi ve insan hakları fikrimizin inkar edilmesini önlemek için neden tam olarak uyulması gerektiğini açıkça hatırlatıyor" dedi.

Editör: Güven BOĞA