Yetkililer, Çarşamba sabahı Kiev dışında bir anaokulunun yakınına düşen bir helikopterin Ukrayna içişleri bakanı ve üç çocuk da dahil olmak üzere en az 18 kişiyi öldürdüğünü söyledi.

Ülkenin Rusya ile savaşı 11. aya yaklaşırken meydana gelen kazanın nedeni henüz netlik kazanmadı.

Ulusal polis şefi Ihor Klymenko yaptığı açıklamada, ölenlerden en az 9'unun başkentin yaklaşık 15 mil kuzeydoğusundaki bir banliyö olan Brovary'de düştüğünde acil servis helikopterinde olduğunu söyledi.

Klymenko, ölenler arasında Ukrayna İçişleri Bakanı Denys Monastyrsky, yardımcısı Yevhen Yenin ve devlet sekreteri Yurii Lubkovych'in de bulunduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy yaptığı açıklamada ölü sayısının henüz belirlenmediğini ancak üç çocuğun ölümüyle ilgili olarak "Acı dayanılmaz" dedi.

"Bu kara sabahta hayatını kaybedenler nur içinde yatsın!" dedi.

Kiev Bölgesel Askeri İdaresi başkanı Oleksii Kuleba, 15'i çocuk en az 29 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığını söyledi. Yaralarının boyutu hemen belli değildi.

Kuleba, helikopterin bir anaokulu ve bir konut binasının yakınına düştüğünü söyledi.

Kuleba, "Felaket anında çocuklar ve kurum çalışanları anaokulundaydı. Bu noktada herkes tahliye edildi."

Ukraynalı yetkililer tarafından çevrimiçi olarak paylaşılan video ve fotoğraflar, kaza mahallinden duman yükselirken en az bir binadan alevlerin çıktığını gösteriyor.

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, olayın koşullarını araştırmak için özel bir komisyon kurulması talimatını verdiğini söyledi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı sözcüsü Yurii Ihnat, komisyonda bir dizi havacılık uzmanının yer alacağını söyledi. Ulusal bir teleton sırasında konuşan Ihnat, "Kazanın nedenleri hakkında konuşmak için henüz çok erken." dedi.

Rus kuvvetlerinin başkente düzenlediği başarısız saldırının ardından bölgeden geri çekilmesinden bu yana, Kiev çevresinde aylardır herhangi bir çatışma bildirilmiyordu.

Ukrayna'daki ve Avrupa'daki yetkililer ölenler için saygı duruşunda bulundu.

Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Twitter'da "Brovary'de cephe hattından çok uzakta bir trajedi" dedi.

"Yaralılara acil şifalar diliyorum. Denys Monastyrskyi ve Yevhenii Yenin yakın meslektaşlarım ve arkadaşlarım, gerçek Ukraynalı vatanseverlerdi. Hepimiz için büyük kayıp" dedi.

Başbakan Shmyhal, bunun "hükümet ekibi ve tüm eyalet için büyük bir kayıp" olduğunu söyledi.

Tüm kurbanların ailelerine başsağlığı diliyorum” dedi.

"Meslektaşlarım, arkadaşlarım. İçişleri bakanlığı danışmanı Anton Gerashchenko bir tweet'te ne trajik bir kayıp" yazdı. "Ailelerine başsağlığı diliyorum."Associated Press'e göre, Ukrayna'nın First Lady'si Olena Zelenska da Çarşamba sabahı İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu oturumuna katılmadan önce gözyaşlarını sildi.

Forum Başkanı Borge Brende, kazada hayatını kaybeden Ukraynalı yetkililerin anısına oturumu açtıktan sonra 15 saniye saygı duruşunda bulunulmasını istedi.

Dünyanın dört bir yanından yetkililerin haraçları da sosyal medyada yağmaya başladı.

ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Bridget A. Brink, Twitter'da "Brovary'den gelen korkunç haber karşısında şoke olduğunu ve üzüldüğünü" söyledi.

Avrupa Konseyi başkanı Charles Michel, Monastyrsky'yi "AB'nin büyük bir dostu" olarak hatırladı.

"Brovary'deki trajik helikopter kazasının ardından #Ukrayna'ya kederle katılıyoruz ."

Editör: Haber Merkezi