"Savaş devam ederken, çok sayıda ev ve aile çiftliği, bireysel üreticiler, küçük şirketler, tüccarlar ve işleyiciler dahil olmak üzere piyasa katılımcıları, operasyonların sürekliliğini ve genişletilmesini desteklemek için girdilere, finansmana ve yatırıma erişimde zorluklar yaşıyor."

Kiev -- Kırsal kesimdeki haneler, küçük çiftçiler ve küçük ölçekli tarım işletmeleri, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından işleyiş ve güçlendirmeyi desteklemek için uygulanan ve tarım, balıkçılık ve ormancılıkta değer zincirlerinin güçlendirilmesi ve savaş koşullarına adaptasyonu sağlamak için 15,5 milyon dolarlık bir projeden yararlanacak.

Ekran görüntüsü 2023-01-05 070108

Proje, Lvivska, Ivano-Frankivska, Zakarpatska ve Chernivetska oblast'ın bazı bölgelerindeki üreticileri çiftlik içi ve değer zincirine dayalı yatırımlar için uygun hibeler ile uzatma ve danışmanlık desteği ile desteklemeye odaklanacak.

"Bu FAO projesi için AB fonları, tarımsal değer zincirlerinin savaş öncesi düzeyde işlevselliğini yeniden kurmayı veya güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu, batıdaki yerel ve yerinden edilmiş nüfusların gıda gereksinimlerini karşılamak ve ülkenin başka yerlerinde gıda güvensizliğini gidermek için gerekli. AB Ukrayna Delegasyonu Tarımdan Sorumlu Sektör Müdürü Christian Ben Hell, "yakın ve kısa vadeli ve 2023'te bir gıda krizinin önlenmesi için kritik olacak" dedi.

Gıda güvenliği hızla kötüleşiyor

Ukrayna'daki gıda güvenliği durumu, 24 Şubat 2022'de mahsullerin, tarımsal ve diğer sivil altyapının büyük ölçüde tahrip olmasına neden olan ve hem tedarik hem de değer zincirlerini kesintiye uğratan savaşın patlamasının ardından hızla kötüleşti.

FAO'nun savaşın tarım ve kırsal haneler üzerindeki etkisine ilişkin  , yanıt veren 5.200 kişiden her dörtte birinin savaş nedeniyle tarımsal üretimi azalttığını veya durdurduğunu ortaya koyuyor. Başlangıçta hazırlık aşamasıyla Şubat 2021'de başlayan ancak daha sonra savaş nedeniyle askıya alınan AB destekli bu proje ile mevcut ihtiyaçlara yeniden dönüştürülmek üzere Mart-Mayıs 2022'de 6.000'den fazla kişiye acil tarımsal destek sağlandı. kırsal haneler. Bu yardım, acil nüfusun hanehalkı tüketimi için gıda üretimine devam etmek için tarımsal girdi, nakit, sebze tohumları ve tohumluk patates ihtiyacını karşıladı.

"Yeni erişilebilen bölgelere yaptığım ziyaretler sırasında tanıştığım kişi ve ailelerin ifadeleri, hane kapasitelerinin eski haline getirilmesi ve insani yardıma bağımlı kalmamaları için acilen acil desteğe ihtiyaç duyulduğunu doğrulamaktadır. Aynı zamanda, Hükümetin FAO Ukrayna ülke ofisi başkanı Pierre Vauthier, "Tarım sektörünü geliştirme ve değer zincirlerini güçlendirme ve çeşitlendirme çabalarında destekleniyor" dedi.

Savaş devam ederken, çok sayıda ev ve aile çiftliği, bireysel üreticiler, küçük şirketler, tüccarlar ve işleyiciler dahil olmak üzere piyasa katılımcıları, operasyonların sürekliliğini ve genişletilmesini desteklemek için girdilere, finansmana ve yatırıma erişimde zorluklar yaşıyor. Hem bitkisel hem de hayvansal üretim faaliyetleri açısından önümüzdeki birkaç ay içinde beklenen başlıca zorluklar, ürünlerin satışından elde edilen düşük faydalar, gübre veya böcek ilaçlarına kısıtlı erişim ve güç ekipmanlarına yakıt veya elektrik sağlanmasıdır.

Üreticilere zamanında destek

"Gerekli analitik çalışma savaştan önce tamamlanmış olsa da, tırmanışı programlama ortamını değiştirdi ve tarım-gıda sektörü katılımcılarının öncelikli ihtiyaçlarını yeniden şekillendirdi." dedi FAO Ukrayna Proje Müdürü Hanna Antonyuk. "Proje, acilen finansmana, teknik ve iş geliştirme danışmanlığına ve pazar istihbaratına ihtiyaç duyan tarım üreticilerine ve küçük ölçekli tarım işletmelerine zamanında destek sağlamayı amaçlıyor. Savaş sırasında, bu yatırımlar, tarım üreticilerinin faaliyetlerini güvence altına almak, desteklemek için gelişen çevreye uyum sağlamak ve sürdürülebilir büyümenin temellerini atmak."

Yatırım destek programı, Ukrayna Devlet Tarım Sicili (SAR) aracılığıyla başlatılacak ve Mart 2023'ten itibaren, aşağıdaki değer zincirlerinde yer alan uygun tarımsal üreticilere ve tarımsal işletmelere uygun hibeler sağlanacaktır:

Lvivska bölgesi:

  • Çilek
  • Sebzeler
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği

Zakarpatska, Ivano-Frankivska ve Chernivetska oblastlarının bazı bölümleri:

  • Hutsul koyunu bryndzya, Korumalı Menşe Tanımlaması (PDO)
  • Hutsul inek bryndza, Korumalı Menşe Tanımlaması (PDO)
  • Zakarpattia Balı, Korumalı Coğrafi İşaret (PGI)
  • Zakarpatya şarabı

1 000 ila 25 000 $ aralığındaki hibeler geçerli döviz kuru üzerinden Ukrayna Grivnası (UAH) cinsinden ödenecek ve yararlanıcıların önerilen yatırımı finanse etmek için uygun bir katkı yapması istenecektir. Bir başvuruda bulunmak için belirli uygunluk ve seçim kriterleri ile prosedürel ve idari gereklilikler, kısa süre içinde başlatılması beklenen bir tanıtım kampanyası aracılığıyla yayınlanacaktır.

Buna ek olarak proje, genetik materyalin hacmi ve çeşitliliği açısından küresel öneme sahip benzersiz bir ulusal bitki genetik kaynakları koleksiyonunun korunmasında Ulusal Tarım Bilimleri Akademisine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Proje, Ukrayna bitki genetik kaynaklarının koleksiyonlarını güvenli bir depolama konumuna taşıyarak güvence altına alacak ve muhafaza edecek ve koleksiyon veritabanını modern BT desteği ile iyileştirecektir.

Editör: Güven BOĞA