Rusya Dışişleri Bakanlığı uluslararası kuruluşlardan mahkumların infazını kınamalarını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Moskova'nın uluslararası kuruluşlardan Rus savaş esirlerinin infazını kınamalarını ve kapsamlı bir soruşturma yürütmelerini talep ettiğini söyledi.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada, "Uluslararası kuruluşlardan bu vahim suçun kınanmasını, kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını talep ediyoruz."

Ukrayna'da Rus mahkumların infazına karışan herkesin tespit edileceğini ve kimsenin cezadan kaçamayacağını da sözlerine ekledi.

Zakharova, Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, "Tüm suçlular ve suçlara karışanlar tespit edilecek ve hak ettikleri cezayı çekecekler. Hiç kimse cezadan kaçamayacak." dedi.

Daha önce Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun yakalanan 10 Rus askerini kasten öldürdüğünü açıklamıştı.

Ukraynalı askerlerin teslim olan ve yerde yatan Rusları vurduğunu gösteren bir video Cuma günü internette yayınlandı. İnsan Hakları Konseyi başkanı Valery Fadeev'e göre, bu Makeyevka'da oldu. HRC başkanı, bu olayı göstermelik bir meydan okuma suçu olarak nitelendirdi ve uluslararası bir soruşturma talep edeceğini söyledi. HRC videosu BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, AGİT, Avrupa Konseyi, Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve diğer kuruluşlara gönderilecek.

Buna ek olarak Zakharova, Batı'nın Kiev'in Rus askeri personeline karşı işlediği suçlara ilişkin kanıtları göz ardı ettiğini vurguladı ve bu tür bir onayın Amerikalı ve Avrupalı ​​küratörleri suç ortağı haline getirdiğini de sözlerine ekledi.

“Ukrayna tarafının tutuklu Rus askeri personeline yönelik acımasız ve insanlık dışı tutumuna uluslararası toplumun dikkatini defalarca çektik. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri militanları tarafından düzenli olarak dağıtılan videolar, onlar tarafından işlenen cinayetleri, işkenceleri, kötü muameleleri ve dayakları vb. gösteriyor" dedi.

"Bütün bu sayısız suç kanıtı, Kiev'i her konuda aktif olarak destekleyen" kolektif Batı "tarafından görmezden gelindi. Amerikalı ve Avrupalı ​​küratörlerin bu tür onayları, onları, besledikleri Ukraynalı neo-Nazilerin yaptıklarında suç ortağı yapıyor."

Editör: Güven BOĞA