Yaklaşık 30 Ukraynalı, İspanyol, Alman ve Faslı, İspanyol polisi tarafından Ukrayna yardım "dayanışma konvoylarının" yararlandığı bir güvenlik boşluğundan yararlanarak esrar kaçakçılığı yapmaktan tutuklandı. 

Yetkililer Pazartesi günü yaptığı açıklamada, faillerin bu planı uyuşturucuyu gümrükten kaçırmak için kullandıkları iddia ediliyor. 

Memurlar ilk olarak bir grup Ukraynalının Costa del Sol'da esrar toplayıp depoladığını fark ettiler. Uyuşturucular vakumlu torbalara dolduruldu, üzerinde insani yardım ve yardım malzemeleri yazan karton kutulara yerleştirildi ve Ukrayna plakalı minibüslere istiflendi. Guardia Civil'den yapılan açıklamada , kaçakçıların oradan mallarını sözde Ukraynalı dayanışma konvoyları aracılığıyla Avrupa'ya taşıyabilecekleri ve diğer ülkeleri ziyaret ederken  "polis ve sınır kontrollerinin radarından geçebilecekleri" belirtildi.

Toplamda, baskından yaklaşık 800.000 € (847.000 $), altı silah ve 2.500 kenevir bitkisi netleştirildi. Kaçakçılık yaptığı iddia edilen kişiler, Malaga, Granada, Cordoba ve Sevilla da dahil olmak üzere Endülüs'ün çeşitli yerlerinde yakalandı ve uyuşturucu kaçakçılığı, suç örgütüne üyelik ve yasadışı silah bulundurma gibi suçlarla itham edildi.

Pazartesi günkü baskın, Guardia Civil'in aralarında İspanya tarihinde şimdiye kadar bulunan en büyük esrar zulasını elinde bulunduran 20 İspanyol'dan oluşan bir ağı tutuklamasından bir aydan kısa bir süre sonra gerçekleşti - piyasa değeri 66 milyon Euro'yu aşan yaklaşık 32 ton uyuşturucu.

AB, 2022'nin başından bu yana Belçika'daki gümrük görevlilerinin hepsini elden çıkarmakta zorlandıkları kadar çok kokain ele geçirmesiyle, uyuşturucu baskınları için bir bayrak yılı gördü. Geçen ay itibariyle, bu yıl yalnızca Antwerp limanında rekor kıran 100 ton uyuşturucu ele geçirildiği tahmin ediliyor. 

Europol geçen ay AB ülkeleri arasında uyuşturucu ticaretinin üçte birinden sorumlu bir kokain "süper karteli"ni çökerttiğini iddia etti. Emniyet teşkilatı 49 zanlıyı tutuklayarak lüks araçlara, silahlara ve yüklü miktarda nakit paraya ek olarak yaklaşık 30 ton uyuşturucuya el koydu. 

Editör: Haber Merkezi