Uluslararası İnsan Kardeşliği Günü münasebetiyle, BM başkanı nefret söylemi, mezhepçilik ve çekişmedeki artışın ortasında bir "barış ittifakı" oluşturmak için yenilenmiş taahhüt çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri António Guterres , Uluslararası İnsan Kardeşliği Günü'nün "insan ailemizi bir arada tutan yapıştırıcı" olan şefkat, dini anlayış ve karşılıklı saygı gibi değerleri kutladığını söyledi.

Nefreti önleyin, aşırılığı etkisiz hale getirin

"Bu değerler barışın temelini oluşturuyor, ancak tüm dünyada derinleşen bölünmeler, büyüyen eşitsizlikler ve artan umutsuzluk ve yükselen nefret söylemi, mezhepçilik ve çekişmeler tarafından aşındırılıyor" diye devam etti.

Dini aşırılık ve hoşgörüsüzlük örneklerinin tüm toplumlarda ve tüm inançlar arasında olduğunu söyleyen Bakan, "nefretin araçsallaştırılmasını önlemenin ve müritleri arasındaki aşırıcılığı etkisiz hale getirmenin her yerdeki dini liderlerin görevi olduğunu" sözlerine ekledi.

Dinler arası uyum için model

Genel Sekreter, dinler arası uyum ve insan dayanışması için bir modele işaret etti: 2019'da Papa Francis ve El-Ezher Büyük İmamı Şeyh Ahmed El Tayeb'in ortak yazdığı " Dünya Barışı ve Birlikte Yaşamak için İnsan Kardeşliği " bildirisi.

"Hepimiz ilham alalım ve tek bir insan ailesi olarak bir arada durma taahhüdümüzü tazeleyelim " dedi. "Birlikte, çeşitlilik açısından zengin, onur ve haklar açısından eşit, dayanışma içinde birleşmiş bir barış ittifakı kuralım."

Dini nefretle ilgili endişe

2021'de BM Genel Kurulu kararı, 4 Şubat'ı Uluslararası İnsan Kardeşliği Günü olarak belirleyen bir kararı kabul etti. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ortak sponsorluğunda hazırlanan karar , özellikle dünyanın COVID-19 salgını ve buna bağlı krizlerle karşı karşıya olduğu bir dönemde, dini nefreti savunan eylemlerle ilgili derin endişelerini dile getirdi.

Kararı kabul ederken, Üye Devletler aynı zamanda tüm din ve inançlardan insanların insanlığa değerli katkılarını ve tüm dini gruplar arasındaki diyaloğun tüm insanlık tarafından paylaşılan ortak değerler konusunda gelişmiş bir farkındalık ve anlayışa katkı sağlayabileceğini de kabul ettiler.

Dünya Dinlerarası Uyum Haftası

Her yıl Şubat ayının ilk haftasında kutlanan Dünya Dinler Arası Uyum Haftası'nı anmak için, Sierra Leone BM Misyonu ve ortakları , BM Genel Merkezinde bir konferansa ev sahipliği yaptı. Katılımcılar kriz dünyasında uyum temasını araştırdılar.

Editör: Haber Merkezi