Uluslararası Köle Ticaretini Anma ve Kaldırılması Günü'nü anan BM'nin eğitim, bilim ve kültür kurumu UNESCO başkanı, sömürünün acilen sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, "İnsan sömürüsünü tamamen ortadan kaldırmanın ve her bireyin eşit ve koşulsuz onurunu tanımanın zamanı geldi" dedi .

“Bugün geçmişin kurbanlarını ve özgürlük savaşçılarını hatırlayalım ki, onlar gelecek nesillere adil toplumlar inşa etme konusunda ilham versinler.”

22 Ağustos'u 23 Ağustos'a bağlayan gece, tarihte bir dönüm noktasıydı; 1791'de Saint Domingue'de (şimdi Haiti) başlayan ve transatlantik köle ticaretinin sona erdirilmesinde önemli bir rol oynayan ayaklanmanın başlangıcı oldu.

İşte bu arka plana karşı, Uluslararası Köle Ticaretini Anma ve Kaldırılması Günü her yıl 23 Ağustos'ta kutlanıyor .

Gün, köle ticaretinin dehşetini kolektif hafızaya kaydetmeyi, düşünmeye teşvik etmeyi ve insan köleliğinin bir sonucu olarak Afrika, Avrupa, Amerika ve Karayipler arasında ortaya çıkan karmaşık etkileşimleri inceleme fırsatı sunmayı amaçlıyor.

Köleleştirilmiş Halkların Yolları

UNESCO, kültürlerarası bir proje olan Köleleştirilmiş Halkların Yolları aracılığıyla ticaret anlayışımızı ilerletti; kölelik, köleliğin kaldırılması ve yarattığı direniş konulu üst düzey bilimsel ağlar ve girişimler geliştirdi.

Proje, 1994 yılındaki lansmanından bu yana, köleliğin tarihi ve modern dünyayı nasıl şekillendirdiği konusundaki sessizliğin kırılmasında da önemli bir rol oynadı.

Ana hedefleri arasında, bu sömürü sistemlerini meşrulaştıran ırk kavramına dayalı anlatıları dağıtarak toplumun vizyonunun "ırkçılıktan arındırılmasına" ve topluma bakış açısının "sömürgecilikten arındırılmasına" katkıda bulunulması yer alıyor.

Aynı zamanda Afrika kökenli insanların insanlığın genel ilerlemesine katkılarını teşvik ediyor ve köle ticaretinin mirası olan sosyal, kültürel ve ekonomik eşitsizlikleri sorguluyor.

Dönüş Gemisi

Tarif edilemez adaletsizliklere maruz kalan milyonlarca ticaret kurbanının yanı sıra, baskıcı uygulamayı sona erdirmek için ayaklanan kölelik karşıtıların ve isimsiz kahramanların anıları, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde kalıcı olarak kutsal bir yerde saklanıyor Dönüş Gemisi adlı anıt.

Anıtın adı, üçgen köle ticareti haritalarından ve kölelerin gönderilmeden önce esaret altında tutulduğu Senegal'deki Gorée Adası'ndaki bir köle kalesinin hikayesinden esinlenmiştir. Kaledeki bir kapı, uğursuz bir şekilde "geri dönüşü olmayan kapı" olarak biliniyordu.

Anıtın mimarı, Haiti asıllı Amerikalı Rodney Leon, 2015 yılında UN News'e verdiği bir röportajda bu ismin nedenini açıkladı.

"Manevi bir geri dönüş alanı, bir 'Dönüş Gemisi', bir karşı anlatı yaratmaya başlayabileceğimiz ve bu deneyimin bir kısmını geri alabileceğimiz bir araç oluşturmanın iyi bir karşı nokta olacağını hissettik" dedi.

Röportaj için buraya tıklayın.

Editör: Haber Merkezi