Dünya çapında sporun gücünü savunan BM eğitim ve kültür kuruluşu UNESCO , onun vefatından dolayı "derin üzüntü duyduğunu" tweetledi ve Brezilya halkına ve daha geniş "futbol ailesine" başsağlığı diledi.

17 yaşında olan Pelé, 1958'de ilk futbol veya futbol Dünya Kupası'nı kazandı ve 1962 ve 1970'te oyundaki en büyük kupayı iki kez daha kaldırdı. Henüz 15 yaşında başladığı profesyonel kariyeri boyunca 1.363 maçta forma giydi.

1940 yılında Edson Arantes do Nascimento olarak dünyaya gelen, "Siyah İnci" ve "Kral" lakaplı futbol devi, 1977'de futbolu bıraktı.

1999'da, Santos oyuncusu ve Brezilya'nın en saygı duyulan yıldızı, önceki Ballon d'Or kazananları arasında yapılan bir ankette yüzyılın oyuncusu seçildi - o yıl olağanüstü performans sergileyerek yıllık küresel futbol ödülünü kazanan oyuncular.

Birleşmiş Milletler için puanlama

1994'ten itibaren hem BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in İyi Niyet Elçisi hem de UNESCO Spor Şampiyonu olarak emekliliğinde hatırı sayılır bir zamanını BM'yi ve çalışmalarını desteklemeye adadı .

Ayrıca, herkes için daha sürdürülebilir bir geleceğe adanmış ilk büyük küresel kalkınma ve çevre zirvelerinden biri olan, 1992'de Rio de Janeiro'da düzenlenen çok önemli BM Dünya Zirvesi için İyi Niyet Elçisi olarak atandı.

Pelé'nin Dünya Zirvesi öncesinde düzenlediği basın toplantısını BM görsel-işitsel arşivlerinden buradan  duyabilirsiniz .

O zamanlar Zirve Genel Sekreteri Maurice Strong, onu yalnızca dünyanın en büyük futbolcusu olarak değil, aynı zamanda kökleri Brezilya'da olan "evrensel bir adam" olarak tanımlamıştı.

Gazetecilere verdiği demeçte, "İnsanlara, gezegene olan bağlılığı, onu gerçekten dünyamızın gerçek bir vatandaşı olarak ayırıyor" dedi.

UNESCO, tweet'inde “sporu barış için bir araç olarak tanıtmak için durmaksızın çalıştığını söyledi. O çok özlenecek.”

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR başkanı Filippo Grandi bir tweet'te "Bu gece hepimiz Brezilya halkının yanındayız" ve "milyonlarca çocuğun kıtalar ve nesiller boyunca hayal kurmasını sağlayan bir adamı kutluyoruz" yazdı.

Editör: Güven BOĞA