İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 75. yıl dönümü olan bu yılın başında,  hükümetleri ve dünyadaki tüm gözaltı makamlarını, haklarını kullandıkları için gözaltına alınan herkesi  af etmeye veya basitçe serbest bırakmaya çağırıyorum” dedi.

“Kalbinize ulaşın, davalarını gözden geçirin ve bu yıla Evrensel Bildirge'nin vizyonu doğrultusunda bir adım atarak başlamak için bir seçim yapın. Tüm insanların özgür ve eşit, onur ve haklar içinde yaşadığı bir dünya .” 

Bir dönüm noktası belgesi 

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi (UDHR), 10 Aralık 1948'de Paris'te BM Genel Kurulu tarafından kabul edildi. 

Temel insan haklarının evrensel olarak korunması gerektiğini ilk kez ortaya koyan dönüm noktası niteliğindeki belge, 500'den fazla dile çevrildi. 

BM insan hakları ofisi OHCHR , 2023 yılı boyunca Evrensel Bildirge'nin önemini ve devam eden geçerliliğini göstermek için bir kampanya yürütecek. 

Faaliyetler ve savunuculuk üç yol etrafında toplanacak: evrenselliği ve bölünmezliği teşvik etmek, geleceğe bakmak ve insan hakları ekosistemini sürdürmek. 

UHDR'yi 'eyleme geçirin' 

Türk, yeni yılı ailesiyle birlikte kutlarken, aklının sevdiklerinin insan haklarını kullandıkları için gözaltı merkezlerinde eriyen, cezaevinde olanlara çevrildiğini hatırlattı . 

Suistimallere ve yolsuzluğa karşı seslerini yükseltenlere, temel işlerini yaptıkları için hapse atılan gazetecilere ve insan hakları aktivistlerine ek olarak, çevre savunucusu olarak çalışan, iklim eyleminde çalışan veya ayrımcılığa karşı çıkanları içerir. 

İktidardaki herkesi İHEB'yi eyleme geçirmeye ve keyfi tutuklamaya kesin olarak son vermeye çağırıyorum” dedi. 

Editör: Güven BOĞA