WFP İcra Direktörü David Beasley, bu insani krizi ele almazsak, "işler hayal edebileceğimizden daha kötü olacak" dedi.

WFP'ye göre, 12 yıllık acımasız çatışma, kontrolden çıkmış enflasyon nedeniyle felç olmuş bir ekonomi, rekor düşük seviyeye düşen bir para birimi ve artan gıda fiyatlarının ardından, 12 milyon insan  bir sonraki yemeğinin nereden geleceğini bilmiyor .

2,9 milyon kişi daha   kalma riskiyle karşı karşıya , bu da nüfusun yüzde 70'inin yakında aileleri için sofraya yiyecek koyamayacakları anlamına geliyor.

Yeni göç dalgası mı?

Beasley, "2015'te Avrupa'yı kasıp kavuran gibi bir başka kitlesel göç dalgası, uluslararası toplumun istediği bu mu?" dedi.

Aksi takdirde,  yaklaşan felaketi önlemek için bu fırsatı acilen değerlendirmeli  ve Suriye halkına barış ve istikrar getirmek için birlikte çalışmalıyız” dedi.

WFP şefi, görev süresi boyunca beşinci kez Suriye'ye gidiyor ve Şam Kırsalı, Doğu Guta'daki Duma'daki Al Nashabiyah nahiyesini ziyaret etti.

Bir zamanlar Şam'ın ekmek sepeti olarak bilinen Doğu Guta ve meyve bahçeleri, 2013 ile 2018 yılları arasında ağır bir şekilde bombalandı ve sakinleri büyük ölçüde yerinden edildi. Bu süre zarfında, WFP bölgeye yalnızca üç kurumlar arası konvoy aracılığıyla ulaşabildi.

Kendine güven: anahtar

O zamandan beri ajans, çiftçilere ve topluma,   kendilerini bir kez daha besleyebilmeleri için buğday ve diğer yiyecekleri yetiştirmelerine yardımcı olmak için çatışma sırasında tahrip olan bazı sulama kanallarını tamir ederek yardım etmeye başladı.

“WFP, ülke genelinde yaklaşık 28.000 hektarlık araziyi sulamak için çalışıyor ve  burada 620.000 kişiyi beslemeye yetecek kadar . Bu, daha az açlık, daha fazla ekonomik fırsat ve daha güçlü bir yerel ekonomi anlamına gelir”, dedi Bay Beasley.

"  14 milyon dolarlık yatırım,  insani yardımda  yılda 50 milyon dolar tasarruf sağlayacak ve yaklaşık 90.000 iş yaratacak " diye ekledi. “WFP'nin harcamalarının yaklaşık yüzde 85'inin insani gıda yardımına gittiği bir ülkede bu çok büyük bir tasarruf. Ancak Suriye genelinde gıda güvencesi olmayan diğer toplulukların direncini artırmak için bu yatırımları artırmamız gerekiyor.”

Yeşil sürgünler geri dönüyor

Bir basın açıklamasına göre, WFP'nin başındaki görevinden birkaç hafta sonra ayrılan ABD siyasetinin ustası, WFP'nin sulama sistemlerinin eski haline getirilmesine yardımcı olmasının ardından yeniden gıda yetiştirmeye başlayan çiftçilerden ilk elden bilgi aldı.

Daha fazla su elde etmek için ondan yardım istediler, böylece  bölgede tarım işine  yeniden başlayabilirler ve köyleri ve çevre bölgeleri için çok ihtiyaç duyulan yerel yiyecekleri üretebilirler.

WFP, gıda fiyatlarının  son üç yılda yaklaşık on iki kat arttığını söyledi.

Suriye şu anda dünyadaki en yüksek gıda güvensizliğine sahip altıncı ülke, 2,5 milyon ciddi gıda güvensizliği yaşıyor ve gıda yardımı olmadan yaşamları risk altında.

Yetersiz beslenme oranı artıyor

Teşkilat, yaklaşık 12 yıllık iç savaş sırasında bile, çocuk ve anne yetersiz beslenmesinin daha önce hiç görülmemiş bir hızla arttığını bildirdi.  

WFP şu anda, savaştan yaralanmış kuzeybatıda Şam'da Hükümet karşıtı ceplerin direnmeye devam ettiği Suriye genelinde yaklaşık yedi milyon kişiye aylık yardım sağlıyor.

WFP'ye göre bu, gıda tayın dağıtımlarını, akut yetersiz beslenmenin önlenmesi ve tedavisini, okul yemeklerini, nakit bazlı transferleri ve geçim kaynakları, dayanıklılık ve sosyal güvenlik ağları için desteği içeriyor.

Editör: Haber Merkezi