2023 yazının başlarında, ekrana yansıtılan robotlar Almanya'nın Bavyera kentindeki St. Paul Kilisesi'nde yaklaşık 300 cemaate vaaz verdi . ChatGPT ve Viyana Üniversitesi'nden ilahiyatçı ve filozof Jonas Simmerlein tarafından oluşturulan deneysel kilise hizmeti büyük ilgi gördü.

Kesin olmayan vaaz sunumu, birçok kişinin yapay zekanın gerçekten rahiplerin ve pastoral eğitimin yerini alıp alamayacağı konusunda şüphe duymasına neden oldu. Törenin sonunda bir katılımcı, "Kalp ve ruh yoktu" dedi.

Ancak yapay zekanın artan kullanımı, daha fazla kilisenin yapay zeka tarafından oluşturulan ibadet hizmetlerini başlatmasına neden olabilir. Örneğin Austin, Teksas'taki bir kilise, yapay zeka tarafından oluşturulan bir vaazın yer aldığı bir hizmetin reklamını yapan bir pankart açtıKilise ibadeti aynı zamanda yapay zeka tarafından oluşturulan bir ibadet çağrısını ve pastoral duayı da içerecek. Ancak bu teknolojilerin dini yaşamdaki gerçek insan varlığını ve liderliğini bozduğuna inanıldığından yapay zekanın bu kullanımı endişelere yol açtı.

Araştırmam, dijital din ve insan-makine iletişimi gibi disiplinler arası alanlardaki diğer araştırmaların yanı sıra , makine merkezli olma eğiliminde olan ve aşırı parlak veya karanlık sonuçlara odaklanan yapay zeka tartışmalarında eksik olanı aydınlatıyor.

Bu, organizasyonlarındaki en son teknolojileri etkileyenlerin hala dini liderler olduğuna işaret ediyor. Hikâye anlatımı ve programlama, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması açısından kritik olmaya devam ettiğinden, yapay zeka basitçe insanların yerini alamaz.

İşte makinelerin bir rahibe ihtiyaç duyacağı üç yol:

1. Din insanları yapay zeka kullanımını onaylıyor 

Gelişen teknolojilerdeki hızlı değişimler göz önüne alındığında, rahipler tarihsel olarak yeni dijital uygulamaları destekleyen ve bunlara yatırım yapan bekçiler olarak hizmet etmişlerdir . 2015 yılında Çin'de robot keşiş Xian'er'in evlat edinilmesi, Pekin'deki Budist Longquan Tapınağı'nın baş rahibi tarafından manevi bağlılığa giden bir yol olarak tanıtıldı.

Rahip, dini yapay zekanın saygısızlık olduğu yönündeki iddiaları reddetti ve yapay zekadaki yeniliği ruhsal olarak dini değerlerle uyumlu olarak nitelendirdi. İnananların manevi içgörü kazanmalarına yardımcı olmak ve tapınağın Budist öğretilerini yayma çabalarını artırmak için yapay zekanın dini uygulamalara dahil edilmesini teşvik etti.

Benzer şekilde, 2019'da Japonya'nın Kyoto kentindeki Kodai-ji Budist tapınağının baş rahibi, yetişkin boyutundaki bir androide saygı duyulan Merhamet Tanrıçası'nın adını taşıyan " Kannon Mindar " adını verdi.

Klasik ve popüler bir Budist kutsal kitabı olan Kalp Sutrasını vaaz edebilen bu robotik tanrı, yaklaşık 1 milyon ABD doları tutarında bir maliyetle Osaka Üniversitesi ile ortaklaşa özel olarak inşa edildi. Bunun ardındaki fikir, halkın ilgisini canlandırmak ve dini arayanlar ile uygulayıcıları Budist öğretileriyle buluşturmaktı.

Dini liderler, yapay zekanın dini yaşamda kullanımını isimlendirip onaylayarak, robotların manevi uygulamalarda geliştirilmesinde ve uygulanmasında önemli etkileyiciler olarak hareket ediyor.

2. Rahipler insan-makine iletişimini yönlendirir

Günümüzde yapay zeka veri işlemlerinin çoğu görünmez veya opak kalıyor. Çoğu yetişkin , örneğin müşteri hizmetleri sohbet robotları ve özel ürün önerilerinde yapay zekanın halihazırda günlük hayatımızın ne kadar bir parçası olduğunun farkında değil .

Ancak takviyeli öğrenme ve arayüz tasarımı için geri bildirim sağlamak da dahil olmak üzere teknik süreçlerle ilgili insanın karar vermesi ve yargıda bulunması, yapay zekanın günlük operasyonları için hayati öneme sahiptir.

Suudi Arabistan'daki Mescid-i Haram'daki son robotik girişimleri düşünün. Bu camide, çok dilli robotlar, 11 dilde ritüel performanslarla ilgili sorulara yanıt vermek de dahil olmak üzere birçok amaç için kullanılıyor.

Ekran görüntüsü 2023-09-30 112824

Özellikle Mescid-i Haram'a yerleştirilen bu robotlar Kur'an-ı Kerim okuyabilirken aynı zamanda ziyaretçilere yerel imamlarla bağlantı da sağlıyor. Dokunmatik ekran arayüzleri barkodlarla donatılmış olup, kullanıcıların Cuma vaazlarını veren din adamları da dahil olmak üzere cami personelinin haftalık programları hakkında daha fazla bilgi edinmesine olanak tanıyor. Ayrıca bu robotlar, ziyaretçilerin sorularını günün her saatinde cevaplamak için video etkileşimleri aracılığıyla İslam alimleriyle bağlantı kurabiliyor.

Bunun gösterdiği şey, robotlar değerli dini bilgi kaynakları olarak hizmet ederken, soruların yerleşik dini liderlere stratejik olarak kanalize edilmesinin rahip otoritesinin güvenilirliğini güçlendirdiğidir.

3. Dini liderler etik kurallar oluşturabilir ve paylaşabilir

Din insanları, yapay zekanın insanlığın gelişimi ve refahı konusundaki potansiyeli konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyor. Örneğin, son yıllarda Papa Francis yeni yapay zeka teknolojilerinin potansiyel faydalarını ve yıkıcı tehlikelerini dile getiriyor.

Vatikan, teknoloji endüstrisi liderlerini ağırladı ve "insanlık ailesinin iyiliğini korumak" ve "teknolojinin kötüye kullanılmasına karşı dikkatli olmak" için etik kurallar çağrısında bulundu. Yapay zekanın din için etik kullanımı, programlamada hatalara ve güvensiz sonuçlara yol açabilecek insan taraflılığı endişesini de içermektedir.

Haziran 2023'te Vatikan'ın kültür ve eğitim kurumu, Santa Clara Üniversitesi ile ortaklaşa teknoloji kuruluşları için 140 sayfalık bir yapay zeka etiği el kitabı yayınladı. El kitabı, insan onuruna ve veri gizliliği, makine öğrenimi ve yüz tanıma teknolojilerindeki haklara saygı dahil olmak üzere, yapay zekanın geliştirilmesine ahlaki ideallerin dahil edilmesinin önemini vurguladı.

Dini liderler, yapay zekaya ilişkin etik yönergeler oluşturup paylaşarak, tasarım ve tüketici uygulamalarını değerli değerlere doğru yönlendirmek için başlangıçtan itibaren gelecekteki yapay zeka gelişimi hakkında konuşabilirler.

Özetle, yapay zeka gelişimi ve söyleminde dini liderlere yeterince değer verilmemiş gibi görünse de, din adamlarının yapay zeka teknolojilerini içeren yetenekli iletişime nasıl katkıda bulunduğunun farkına varmanın önemli olduğunu savunuyorum. Bu süreçte, Bavyera'daki kilisede olduğu gibi sohbet robotlarının cemaatle yaptığı sohbetleri birlikte inşa ediyorlar.

Professor of Human Communication and Communication Technologies, Arizona State University

Editör: Haber Merkezi