BM yardım ekipleri Cuma günü yaptıkları açıklamada; "Hayati insani yardımla dolu düzenli bir BM yardım kamyonu akışı, geçen hafta meydana gelen deprem felaketinin neden olduğu korkunç travmaya katlanan topluluklara yardım etmek için Türkiye'nin güneyinden kuzeybatı Suriye'ye sınırı geçmeye devam ediyor ve “ihtiyaçlar karşılandığı sürece her gün devam edecek” dedi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne ( OCHA ) göre, 9 Şubat'tan bu yana Bab al-Hawa ve Bab al-Salam sınır kapılarından 143 kamyon geçti. OCHA sözcüsü Jens Laerke Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte, " Hareketler bugün devam ediyor, hafta sonu devam ediyor ve ihtiyaçlar olduğu sürece her gün devam edecek."

Yardım koridorlarına giden yollardaki deprem hasarı sorulduğunda, OCHA sözcüsü şu bilgilere atıfta bulundu: “tüm geçiş noktalarından geçen tüm yollar geçilebilir ve oraya gidebilirsiniz… Birkaç gün önce Bab al-Hawa'daydım ve kamyonlar gerçekten de karşıya geçiyordu”.

6 Şubat'ta meydana gelen çifte depremin ardından hem Türkiye'de hem de Suriye'de yaşanan büyük yıkımın ortasında, yardım çalışanları  felaketin tüm boyutlarının hâlâ devam etmekte olduğunu vurgulamaya devam ediyor . Bu mesajı yineleyen BM Gıda ve Tarım Örgütü (  ), Perşembe günü Suriye'deki deprem hasarının  Suriye'deki "acil ve uzun vadeli gıda güvenliğini"  tehdit ettiği konusunda uyardı.

Türkiye'de 15 milyondan fazla insanın etkilendiği tahmin edilirken, Suriye'de 8,8 milyon kişi etkilendi. Özellikle on yılı aşkın bir süredir devam eden savaştan sonra Halep'te yardım ekiplerinin ilk elden gördüğü insani yardıma acilen ihtiyaç var.

Binalarda ve insanlarda çatlaklar

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Yakın ve Yakın Bölge Direktörü Fabrizio Carboni, "Yıkımın yalnızca büyüklüğünden değil, aynı zamanda ailelerin sadece 60 saniye içinde maruz kaldığı kayıptan oldukça etkilenmiştim" dedi. Orta Doğu.

“İlk kez binalarda sadece çatlak ve çatlaklar olmadığını gördüm, ancak ilk kez gerçekten gördüm ki meslektaşlarımız, Suriye'de konuştuğunuz insanlar, gerçekten yaralandılar ve bir şeyler kırıldı  . ”

Şam'dan yardım engellendi

Cenevre'de gazetecilere konuşan ICRC yetkilisi ayrıca,  Şam'dan büyük ölçüde muhalefetin kontrolündeki kuzeybatıya sınır ötesi yardım sevkiyatına izin verilmesi için güçlü bir çağrıda bulundu : "İdlib'e çapraz hatlardan girmeye çalıştık ve şu ana kadar engellendik. Ne yazık ki. Bu nedenle, yollar ve erişim hakkında ilk elden bilgiye sahip değilim, ancak  içeri girmeye hazırız, ancak bunun yakında değişebileceğini umarak çapraz hat yapmak için şu ana kadar engellendik.”

Sıcak yemekler, aile tayınları

 BM çapındaki müdahalenin bir parçası olarak, Dünya Gıda Programı (WFP) Perşembe günü , Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenen yaklaşık yarım milyon kişiye sıcak yemek ve acil durum hazırlığı sağlayarak acil durum müdahalesini hızlandırdığını bildirdi.  yiyecek paketleri ve aile yemeği tayınları yiyin.

“Aileler bana deprem olduğunda her şeyi geride bırakıp canlarını kurtarmak için koştuklarını söylüyor. WFP'nin yemekleri onlar için bir cankurtaran halatı ; WFP Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa Bölge Direktörü Corinne Fleischer, "Onlar depremin bıraktığı yıkımda bir sonraki adımlarını düşünürken çocukları yemek yiyebilir" dedi.

Hızla büyüdük ve belediyelerden ve topluluklardan her gün daha fazla gıda talebi geliyor. Biz onların yanındayız ama WFP bunu tek başına yapamaz. İhtiyacı olanlara ulaşmamıza yardımcı olması için acilen finansman çağrısında bulunuyoruz.”

Bir sağlık felaketinin önlenmesi

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nun (IFRC) operasyonlardan sorumlu küresel direktörü Caroline Holt, gerek Türkiye'de gerekse Suriye'de ihtiyaçlar büyük olmaya devam ediyor ancak uluslararası müdahale ivme kazanıyor:

“Türkiye'de barınma, gıda, yıkanma, sağlık ve ayrıca nakit ihtiyaçlarını desteklemek için Türk Kızılayı ile sahada çok destek oluyoruz.”

Suriye'de IFRC, sağlık, psikososyal destek ve temiz su dahil olmak üzere temel ihtiyaçları ve ev eşyaları olan insanları desteklemek için Suriye Arap Kızılayı ile birlikte çalışıyor. Bayan Holt, Suriye'de kolera hali hazırda varken, güvenli suya erişimin "ikinci potansiyel felaketten, ortaya çıkan ikinci sağlık felaketinden kaçınmak için kesinlikle kritik önem taşıdığını" söyledi.

BM öncülüğünde bu hafta her iki ülke için flaş çağrılar yapıldı -  Türkiye'den  5,2 milyon kişiye üç ay boyunca yardım etmesi için 1 milyar dolarlık bir talep ve  Suriye'deki yaklaşık beş milyon insan için 397 milyon dolarlık insani yardım çağrısı  - Türkiye'den 50 milyon dolarlık bir fon enjeksiyonu ile hızlı bir başlangıç ​​yapıldı. BM'nin  Merkezi Acil Müdahale Fonu .

Tarım toplulukları da kötü etkilendi

Bölgede sürekli yardıma duyulan ihtiyacın altını çizen BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO),  krizden etkilenen çiftçi toplulukları için daha fazla yardıma ihtiyaç olduğunu  vurguladı.

En azından evlerini yakın kasaba ve şehirlerden hayatta kalanlara açanlar, hala felaketin sersemletiyor.

Acil ihtiyaçlar, sulama sistemleri, yollar, pazarlar ve depolama kapasitesi dahil olmak üzere tarım ve gıda tedarik zincirlerine verilen hasarın boyutunun değerlendirilmesini içerir.

Uzun vadeli gıda güvenliği tehdidi

FAO , Suriye'de endişe verici erken belirtilerin , "acil ve uzun vadeli gıda güvenliğini" tehdit eden bitkisel ve hayvansal üretim kapasitesinde büyük aksamalara işaret ettiğini söyledi  .

"Bu , diğerlerinin yanı sıra, çiftlik hayvanlarına, tarımsal ekipmanlara ve seralar, sulama, depolama tesisleri gibi altyapıya ve ayrıca gıda ve yem üretim tesislerine verilen zarar ve kayıpları  içerir  ."

FAO, kırsal toplulukların temel gıda üretimini eski haline getirmelerine destek olmak ve yardımcı olmak için öncelikli faaliyetlerinin hayvan yemi, tohum, fide, gübre, yakıt, alet, ekipman, hayvan aşılama ve bir ila üç ay boyunca koşulsuz nakit transferlerini sağlamak olduğunu kaydetti.

Türkiye'de iş desteği

Türkiye'de FAO, destekleyici işlere odaklanarak depremlerden etkilenen yerinden edilmiş ve ev sahibi topluluk ailelerini de desteklemiştir. FAO Suriye Mülteci Direnç Planı, 250.000 kişiyi 71,8 milyon dolarlık fonla desteklemeyi hedefliyor.

Editör: Haber Merkezi