Başbakan Jacinda Ardern Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda milletvekillerinin ulusal seçmen yaşının 18'den 16'ya düşürülüp düşürülmeyeceğini oylayacaklarını söyledi.

Onun duyurusu, ülkenin Yüksek Mahkemesinin 16 ve 17 yaşındakilerin oy kullanmasına izin vermemenin yaş ayrımcılığı teşkil ettiğine karar vermesinden saatler sonra geldi.

Ancak Ardern kişisel olarak yaşın düşürülmesini desteklediğini söylese de, böyle bir değişiklik için milletvekillerinin %75'lik çoğunluğunun aynı fikirde olması gerekiyor. Ve savunucular bile şu anda sayıların ellerinde olmadığını kabul ediyor.

Bazı ülkeler oy verme yaşını düşürüp düşürmemeyi tartışıyor. İnsanların 16 yaşında oy kullanmasına izin verenler arasında Avusturya, Malta, Brezilya, Küba ve Ekvador yer alıyor.

Yeni Zelanda'nın Make It 16 kampanyasının eş direktörü Sanat Singh, mahkemenin kararından kesinlikle heyecan duyduğunu söyledi.

"Bu büyük bir gün," dedi. Bu sadece kampanyamız için değil, ülke için de tarihi bir olay.”

Yeni Zelanda'da yaş ayrımcılığına karşı koruma 16 yaşında başlıyor ve yargıçlar, başsavcının oy kullanma yaşı olarak neden 16 yerine 18'i seçtiğini gösteremediğine karar verdi.

Mahkeme kararının niteliği, Yeni Zelanda milletvekillerini en azından konuyu tartışmaya zorladı, ancak bu onları oylamaya veya değişiklik yapmaya zorlamadı.

Singh, grubunun Parlamento'da ihtiyaç duyduğu yüzde 75 desteği henüz alamamış olsa da önümüzdeki birkaç yıl içinde bu orana ulaşacağından umutlu olduğunu söyledi. Yetkili, olası bir ilk adımın yerel meclis seçimleri için oy kullanma yaşının 16'ya düşürülmesi olacağını, çünkü bu değişikliğin milletvekillerinin yalnızca düzenli çoğunluğunu gerektirdiğini söyledi.

Yeni Zelanda'nın oy kullanma yaşı daha önce 1969'da 21'den 20'ye ve ardından 1974'te 18'e düşürüldü.

Editör: Haber Merkezi