Anadolu Ajansı'nın askeri kaynaklara dayandırdığı Pazar günü bildirdiğine göre, Yunanistan Ege Adaları'na "yasadışı" zırhlı araçlar yerleştirdi.

İddia, araçların bir Yunan çıkarma gemisinden boşaltıldığını gösteren drone görüntüleri ile desteklendi.

Kaynaklar, Atina'nın Ege Adaları olan Midilli (Türkiye'de Midilli olarak bilinir) ve Samos'a (Sisam) belirsiz "ABD tarafından bağışlanan askeri araçları" gönderdiğini söyledi. Her adanın, geçen hafta gruplar halinde teslim edilen sırasıyla 23 ve 18 araç aldığı söyleniyor.

Anadolu Ajansı tarafından yayılan drone görüntüleri, yakınlarda demirleyen bir çıkarma gemisi ve kargo ambarı açık olan bir liman tesisinde sıralar halinde oturan askeri araçları gösteriyor.

Kaynaklar, iddia edilen konuşlandırmanın adanın askerden arındırılmış statüsünü ihlal ettiğini iddia ederek Atina'yı iki ülke arasındaki gerilimi yatıştırmak için hiçbir çaba göstermemekle suçladı. 

Kaynaklar , "Yunanistan'ın davetlere rağmen toplantılara bile katılmaması ve bu tür provokasyonlar yapması, kimin tansiyonu yükselttiğini, kimin uzlaşmaz, saldırgan ve hukuksuz olduğunu gösteriyor" dedi.

Ancak adaların sözde askerden arındırılmasına Atina ve Ankara uzun süredir itiraz ediyor. Adalar 1923'teki Lozan Antlaşması ile askersizleştirmeye tabi tutulurken, Yunanistan'ın hala yerel halktan oluşan bir garnizon ve bir polis gücü bulundurmasına izin verildi. 

Uzun bir karşılıklı düşmanlık geçmişine sahip iki NATO müttefiki olan Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim Ağustos ayının sonundan bu yana tırmanıyor. O sırada Ankara, Atina'yı Rus yapımı S-300 hava savunmasını tarafsız sular üzerinde uçan Türk askeri jetlerine kilitlemekle suçladı. Yunanistan, askeri kaynakların yerel basına hava savunmalarının sözde olay günü etkinleştirilmediğini söylemesiyle iddiaları reddetti.

Bu ayın başlarında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yunanistan'ı Ege Adaları'nı "işgal etmekle" suçladı ve ülkeyi bunun "ağır bir bedel" ödeyebileceği konusunda uyardı . Atina, adalar üzerindeki egemenliğini sorgulama girişimlerini defalarca reddetti.

Ekran görüntüsü 2022-09-26 055834

Editör: Güven BOĞA