Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy Pazar günü, Moskova'nın Wagner özel ordusu tarafından Rus birliklerinin desteğiyle sekiz ay süren kanlı bir savaşın ardından Bakhmut kentinin kontrolünü Rusya'nın ele geçirdiğini ve kenti harabeye çevirdiğini doğruladı.

Zelenskky, "Bugün için Bakhmut sadece kalbimizde," dedi. "Bu yerde hiçbir şey yok."

Zelenskyy, Japonya'nın Hiroşima kentinde düzenlenen Yediler Grubu zirvesinde Başkan Joe Biden ile görüştü.

Ekran görüntüsü 2023-05-21 114427

Analistler, Bakhmut'un düşüşünün Ukrayna'ya bir darbe olacağını ve Rusya'ya bazı taktik avantajlar sağlayacağını, ancak savaşın sonucu üzerinde belirleyici olmayacağını söylediler.

Rus kuvvetleri, ağır şekilde tahkim edilmiş birkaç bölge de dahil olmak üzere Donetsk bölgesinin geri kalanını Ukrayna kontrolü altında ele geçirmek gibi muazzam bir görevle karşı karşıya. Donetsk ve komşu Luhansk eyaletleri, 2014'te ayrılıkçı bir ayaklanmanın başladığı ve Moskova'nın Eylül'de yasadışı bir şekilde ilhak ettiği Ukrayna'nın sanayi merkezi olan Donbas'ı oluşturuyor.

Rusya'nın kontrolündeki bölgesel başkent Donetsk'in yaklaşık 55 kilometre kuzeyinde bulunan Bakhmut, savaş öncesi 80.000 nüfusa sahipti ve tuz ve alçı madenleriyle çevrili önemli bir sanayi merkeziydi.

Editör: Haber Merkezi