Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm,  Adıyaman’da Menzil cemaatinin elindeki depremzede çocuklara ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, soru önergesinde şu ifadlere yer verdi.

Deprem felaketinde en fazla yıkımın yaşandığı kentlerden biri olan Adıyaman’da, yapılan resmi açıklamalara göre; 2 bin 300’den fazla bina yıkılmış, 4 bin 600 kişi ise yaşamını yitirmiştir. Depremde yakınlarını kaybeden çocukların ise çeşitli cemaat ve tarikat yapılanmalarına bağlı dernek ve vakıflara teslim edildiğine dair birçok iddia mevcuttur. Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Menzil köyünden gelen görüntüler ve Menzil tarikatının yaptığı açıklamalar iddiaları doğrular niteliktedir.

Kahta'da Menzil tarikatının hakim olduğu köylerde Buhara Evleri adı verilen 41 bloktan oluşan bin daire inşa edilmiştir. Menzil tarikatı, köydeki bu yapılarda toplam 3 bin 850 yetişkin depremzede  ile 1100 çocuğun “misafir edildiğini” açıklamıştır.

Bakanlığınız tarafından ise; ‘Bizim Menzil cemaatine yada herhangi bir yere verecek bir çocuğumuz yok ama insanlar kendi çocuklarını diledikleri yerde bulundurabilirler, buna karışacak halimiz yok’ açıklaması yapılmıştır.

Bu bağlamda;

1)      Adıyaman’da Menzil tarikatında bulunan kaç çocuk vardır? Bu çocukların kaçı refakatsiz çocuklardandır?

2)      Yakınlarını kaybeden çocukların aileleri hayatta olmadığına göre çocukların ailelerinin rızasıyla verildiği iddiası gerçeği aykırı değil midir? Hangi yasal düzenlemeye dayanarak bu çocuklar tarikatlara verilmiştir?

3)      Menzil tarikatı bünyesinde kaç kız çocuğu bulunmaktadır? Bu çocukların eğitim- öğretim imkânı mevcut mudur?

4)      Aile ve yakınlarının bilgisi dahilinde olsa dahi tarikat ve cemaatlerin çocuklara yönelik her türlü istismarını önlemek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sorumluluğunda değil midir? Bakanlığınız çocuklarla ilgili sorumluluğunu tarikat ve cemaatlere mi devretmiştir?

5)      Tarikat ve cemaatlerin bünyesindeki dernek ve vakıflarda kaç depremzede çocuk bulunmaktadır?

Editör: Haber Merkezi