Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha  Gülüm, çağrı merkezi çalışanlarının sorunlarına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Züleyha  Gülüm, soru önergesinde şu ifadalre yer verdi.

Çalışma koşulları bakımından emek sömürüsüne oldukça açık bulunan çağrı merkezi çalışanlarının özlük hakları ve insani koşullarda çalışma hakları her gün ihlal edilmektedir. Özellikle pandemiyle birlikte hayata geçirilen home office çalışma yöntemi ile hak gaspları ve mobbingler yaygınlaşmıştır.

Halkın yaşadığı ağır krizleri dev kârlara dönüştüren yerli ve özellikle yabancı sermayedarlar çalışanları ucuz iş gücü olarak görmeye ve daha az kişi ile daha fazla iş yapmaya ve dolayısıyla sömürü alanlarını genişletmeye devam etmektedirler. Çağrı merkezi çalışanlarının büyük çoğunluğu, başta üniversite mezunu genç kadınlar olmak üzere, ülkedeki atamayan ve kendi ihtisas alanında iş imkanı sunulmayan genç ve mezun üniversite mezunlarından oluşmaktadır.

Nitekim Home ofis uygulaması ile emekçileri çalıştıran çağrı merkezleri çalışanlarının ev alanlarını şirket karı için kullanırken; şirketin ısınma, yemek, elektrik gibi sorumlu olduğu giderleri de çalışanlara yükletmektedir. Bunların yanında bankaların çalışanların maaşını ödenmesine aracılık eden ve bankaların çalışanlar için verdiği promosyon yıllardır şirketlerin kasasına akmaktadır. Öte yandan ‘küçülüyoruz’ gerekçeleriyle birçok işçi bu çağrı merkezleri şirketleri tarafından haksız biçimde işten atılmaktadır.

Bu bağlamda;

1)      Türkiye’de yabancı ve yerli şirketler bünyesinde çalışan çağrı merkezi çalışanları sayısı kaçtır? Üniversite mezunu olup da çağrı merkezlerinde çalışmak zorunda kalan kaç çalışan vardır?

2)      Çağrı merkezleri çalışanlarının ucuz emek gücü olarak görülmesi ve ağır çalışma koşulları Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir? Kaç çağrı merkezi çalışanı Home- Office uygulaması kapsamında çalışmaktadır? 

3)      Çağrı merkezi çalışanlarının promosyon hakkını ve çalışanların emeklerine karşılık insani ücretler ödemeyen çağrı merkezi şirketleri hakkında bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

4)      Haksız yere işten atılan çağrı merkezi işçilerinin gasp edilen hakları Bakanlığınıza bağlı iş müfettişleri tarafından soruşturulmuş mudur?

Editör: Haber Merkezi