Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Ordu Çaybaşı Belediyesi’nde işten çıkarılan işçilere ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, soru önergesinde şu ifadelre yer verdi.

Basında yer alan haberlere göre; Ordu’da Çaybaşı Belediyesi’nin iştiraki Çaybel A.Ş. ile Ordu Belediye İş Sendikası arasında süren toplu görüşmede anlaşma sağlanamadığı için 02 Şubat 2023 tarihinde grev kararı alınması üzerine belediye yönetimi tarafından ‘İşyerinde huzuru bozma’ gerekçesiyle 9 işçi işten çıkarılmıştır. Çaybaşı Belediye Başkanı Hüseyin Semiz, çıktığı yerel bir televizyon programında anlaşma sağlanmazsa bazı işçileri işten çıkaracağını açıkça belirtmiştir.  Anayasal bir hak olan grev kararını kırmak için 9 işçinin işten çıkarılmasının yanı sıra kurumda kalan diğer işçilere karşı da mobbing uygulanmakta ve işçiler sendikadan istifaya zorlanmaktadırlar. İşçi grevlerinin Cumhurbaşkanı kararı ile hukuka aykırı olarak yasaklandığı ülkede, işçilerin grev hakkını kullanmasına dahi tahammül edilememektedir. Oysa Anayasanın 54. Maddesi grev hakkını korumaktadır.  İşverenler ise sendikayı ve işçilerin taleplerini kabul etmeyerek ve işçilerin grevini kırmaya çalışarak işçilerin en temel hakkı olan toplu sözleşmesi hakkını ve grev haklarını ihlal etmektedir.

 

Bu bağlamda;

1)      Toplu İş Sözleşmesini kabul etmeyen, sendikalaşmayı engelleyen ve işçilerin grevini kırmak için işçileri işten atan Çaybaşı Belediyesi hakkında Bakanlığınızın herhangi bir yaptırımı olacak mıdır?

2)      TV programında; İşçilerin grevini kırmak için işçileri işten atacağını söyleyen Çaybaşı Belediye Başkanı’nın işçilere yönelik uygulamaları Anayasa’ya ve hukuka aykırı değil midir?

3)      İşçilerin işe geri alınması ve hak taleplerinin karşılanması konusunda Bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?

4)      Ülkede, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkını kullanan işçilere karşı uygulanan hukuksuzluklara karşı bir politikanız olacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi