Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarındaki yemekhanelerde “sabit menü” uygulamasına    geçilmesi hakkında  Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu  tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

(HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, soru önergesinde şu ifadelre yer verdi.

Basında yer alan bilgilere göre Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarındaki yemekhanelerde “sabit menü” uygulamasına geçilmiştir. Açık büfe sisteminin kaldırılarak sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinin standart menüler şeklinde verilmesinin yanı sıra çıkan yemek porsiyonları küçültülmüş, verilen ekmeğe çeyrek ekmek sınırı getirilmiştir.

Öğrenciler, yemek sisteminin değiştirilmesi konusunda kendilerine danışmadığını, artan hayat pahalılığı karşısında ek ücret vererek menü harici bir şey yiyemediklerini, bu nedenle de besin öğeleri bakımından yetersiz, kalitesi düşük yemeklere mecbur bırakıldıklarını belirtmektedir. Yine, diyabet, çölyak, demir eksikliği gibi hastalığı olan veya vejetaryen, vegan olan öğrencilerin sağlıkları ve tercihleri hiçe sayılmıştır.

Sağlık uzmanları tarafından menüde açma, poğaça, simit, beyaz ekmek gibi karbonhidrat ve sosis, salam gibi işlenmiş et ürünlerinin ağırlıkta olduğu; protein, vitamin ve mineraller açısından besin değeri yüksek ürünlerin çok yetersiz kaldığı belirtilmektedir. Küçültülen yemek porsiyonları ve çeyrek ekmek sınırıyla öğrencilerin aç bırakılacağı sabit menü uygulamasına devam edilmesi durumunda kalıcı sağlık sorunlarının yaşanacağı ve var olan sağlık sorunlarının derinleşeceği açıktır.

Bu bağlamda;

1)      KYK yurtlarındaki yemekhanelerde küçültülen yemek porsiyonları ve çeyrek ekmek sınırıyla öğrencilerin aç bırakıldığından haberdar mısınız?

2)      Öğrencilere besin öğeleri bakımından yetersiz, kalitesi düşük yemeklerin dayatılması sağlık hakkının ihlali değil midir?

3)      Sabit menü uygulamasıyla diyabet, çölyak, demir eksikliği gibi hastalığı olan veya vejetaryen, vegan olan öğrenciler nasıl beslenecekler?

4)      Bakanlığınızca yetersiz ve sağlıksız beslenmenin öğrencilerin sağlıkları, öğrenme düzeyleri ve başarıları üzerine yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?

5)      Sabit menü uygulamasının iptal edilerek tüm öğrencilerin sağlıklı, nitelikli ve ücretsiz beslenmelerine yönelik herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi