Dünyanın en eski İncil el yazmalarından biri olan 1100 yıllık İbranice İncil, 17 Mayıs Çarşamba günü New York'ta 38 milyon dolara satıldı.

Neredeyse eksiksiz bir İbranice İncil içeren deri ciltli, el yazısıyla yazılmış bir parşömen cildi olan Codex Sassoon, Amerika Birleşik Devletleri'nin eski Romanya büyükelçisi Alfred H. Moses tarafından satın alındı.

Sotheby's müzayede evi yaptığı açıklamada, Musa'nın eski metni Amerikan ANU Dostları - Tel Aviv'deki Yahudi Halkı Müzesi adına aldığını ve koleksiyona katılacağını söyledi.

El yazması, müzayededen önce dünya çapında yapılan bir turun parçası olarak Mart ayında ANU Müzesi'nde sergilendi.

Sotheby's Judaica uzmanı Sharon Liberman Mintz, müzayede evinin ücretini içeren 38 milyon dolarlık fiyat etiketinin "insanlığın vazgeçilmez bir dayanağı olan İbranice İncil'in derin gücünü, etkisini ve önemini yansıttığını" söyledi.

Müzayedede satılan bir el yazması için en yüksek fiyatlardan biridir. 2021'de ABD Anayasasının nadir bir kopyası 43 milyon dolara satıldı. Leonardo da Vinci'nin Codex Leicester'ı 1994'te 31 milyon dolara, yani bugünün parasıyla yaklaşık 60 milyon dolara satıldı.

Mintz, "bugünkü muazzam sonuçtan kesinlikle çok memnun olduğunu ve Codex Sassoon'un kısa bir süre sonra dünyanın görmesi için sergilenmek üzere İsrail'e büyük ve kalıcı dönüşünü gerçekleştireceğini" söyledi.

Codex Sassoon'un 880 ile 960 yılları arasında üretildiğine inanılıyor.

Adını 1929'da Londra'daki evini Yahudi el yazmaları koleksiyonuyla dolduran Iraklı bir Yahudi iş adamının oğlu David Solomon Sassoon tarafından satın alındığında aldı.

Sassoon'un mülkü, o öldükten sonra parçalandı ve İncil'deki kodeks, 1978'de Zürih'teki Sotheby's tarafından yaklaşık 320.000 $ veya bugünün dolarıyla 1.4 milyon $ karşılığında British Rail Pension Fund'a satıldı.

Emeklilik fonu, Codex Sassoon'u 11 yıl sonra bankacı ve sanat koleksiyoncusu Jacqui Safra'ya sattı ve o da onu 1989'da 3.19 milyon dolara (bugünün dolarıyla 7.7 milyon dolar) satın aldı.

Editör: Haber Merkezi