Kanun, siyasi partiler arasında uzlaşma sağlanamadığı için tasarı üzerinde 27 yıldır devam eden çıkmaza son veriyor. Ancak yeni yasanın gelecek yıl yapılacak ulusal seçimlerde geçerli olmayacağı için bekleyiş henüz bitmedi.
YENİ DELHI: Hindistan Parlamentosu, daha eşit temsili sağlamak için güçlü alt meclisindeki ve eyalet yasama meclislerindeki sandalyelerin yüzde 33'ünü kadınlara ayıran dönüm noktası niteliğindeki yasayı onayladı ve siyasi partiler arasında fikir birliği eksikliği nedeniyle tasarı üzerinde 27 yıldır devam eden çıkmaza son verdi .
Ancak yeni yasa gelecek yıl yapılacak ulusal seçimler için geçerli olmayacağından bekleyiş hâlâ bitmedi.
Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman Perşembe gecesi Hindistan Parlamentosu'nun üst meclisinde yapılan bir tartışma sırasında yaptığı açıklamada, yeni bir nüfus sayımı ve gelecek yıl yapılacak seçimlerden sonra oy verme bölgelerinin ayarlanmasının ardından 2029 ulusal seçimlerinde uygulanacağını söyledi.
Parlamentonun alt meclisi yasayı Çarşamba günü 454'e 2 oyla onayladı ve üst meclis Perşembe günü geç saatlerde oy birliğiyle 214-0 kabul etti.
Hindistan'da on yılda bir nüfus sayımının 2021'de yapılması planlanıyordu ancak Kovid-19 salgını nedeniyle ertelendi.
Tüm muhalefet partileri tasarıyı destekledi ve uygulanmasındaki gecikmenin kadınlara haksızlık olduğunu söyledi. Bunun gelecek yıl Mayıs ayından önce yapılacak olan bir sonraki ulusal seçimlere uygulanmasını talep ettiler.
Mevzuata göre kadınlara yönelik sandalye rezervasyonu 15 yıl süreyle devam edecek ve Meclis tarafından uzatılabilecek. Parlamentonun seçilmiş alt meclisinde ve eyalet yasama meclislerinde sandalyelerin yüzde 33'üne yalnızca kadınların katılmasına izin verilecek.
İçişleri Bakanı Şah, 1996'dan bu yana üç hükümetin dört girişiminin yasayı yürürlüğe koymada başarısız olduğunu söyledi.
Hukuk ve Adalet Bakanı Arjun Ram Meghwal, Hindistan'ın 1,4 milyardan fazla nüfusunun yüzde 48'inden fazlasını kadınların oluşturduğunu ancak parlamentoda yüzde 15,1 temsile sahip olduklarını, bu oranın uluslararası ortalama yüzde 24 olduğunu söyledi. Hindistan eyalet meclislerinde kadınlar sandalyelerin yaklaşık yüzde 10'unu elinde tutuyor.
Başbakan Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi ve muhalefetteki Kongre partisi, 1996'dan bu yana cinsiyet eşitliği ve kapsayıcı yönetim sağlamak amacıyla Parlamento'da yasa çıkarmaya çalışıyor. Kadınlara ayrılan sandalyelerin Anayasa Mahkemesi tarafından köşeye sıkıştırılacağını savunan bölgesel partilerin muhalefetiyle karşılaştılar. kentsel bölgelerden gelen eğitimli seçkinler, yoksul ve daha az eğitimli kadınları temsil edilmeden bırakıyor.
Ancak Indian Express gazetesi, tasarıya yönelik muhalefetin yıllar geçtikçe azaldığını ve "kadınlar gibi yeni ortaya çıkan seçmen gruplarına duyarlı olarak algılanmanın hayati önem taşıdığı daha geniş sembolik politikalara yol açtığını" yazdı.
Hindistan, kadınların yaptığı işin sosyal statüsünün genellikle erkeklerin yaptığından daha düşük kabul edildiği ataerkil bir toplumdur. Erkekler ayrıca çoğu zaman kadınlardan daha fazla haklara sahiptir.