Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo , 1948'de Nakba (Arapça'da "felaket" anlamına gelir) olarak bilinen kitlesel yerinden edilmenin dünyanın dört bir yanındaki Filistinliler için önemi olduğunu söyledi.  

'İşgal bitmeli'

Genel Kurulun bu anma günü için Kasım 2022'de bir karar kabul ettiğini belirterek, "Olayın mirası devam ediyor ve İsrail-Filistin çatışmasına barışçıl ve kalıcı bir çözüm bulmak için bitmek tükenmek bilmeyen çabalarımızı sürdürmeye devam etmemizi sağlıyor" dedi. .

Şu anda, İsrail ve Filistin'in barışa giden yolu ve üzerinde anlaşmaya varılan iki devletli bir çözümün uygulanması, savaş, alevlenen gerilimler , şiddet ve çoklu müzakere süreçleriyle dolu onyılları takip ediyor .

Bayan DiCarlo, işgal altındaki topraklarda genişleyen İsrail yerleşimleri, son şiddet olayları ve İsrail'in Filistinlilerin haklarını ihlal etmesi göz önüne alındığında, iki devletli bir çözüm oluşturma yolunda barış sürecini başlatmak için azalan umutlarla ilgili derin endişelerini dile getirdi .

Filistinliler adalet ve onurlu bir yaşamı ve kendi kaderini tayin ve bağımsızlık haklarının gerçekleşmesini hak ediyor ” dedi. “ BM'nin duruşu net: işgal sona ermeli . Uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli bir çözüme ulaşılmalıdır. İsrail ile yan yana barış içinde yaşayan bağımsız bir Filistin Devleti görmek istiyoruz.”

Nakba

1948 'felaketi'

Filistinliler için 1948'deki kitlesel yerinden edilme, ailelerin taşıyabileceklerini aldıkları veya evlerinden yeni İsrail Devleti'nin dışındaki bölgelere kamyonlarla nakledildikleri anlamına geliyordu.

Yerinden edilmiş nüfusa hizmet etmek için oluşturulan BM ajansı (UNRWA), şu anda 5,9 milyon Filistinlinin mülteci olarak kayıtlı olduğunu bildiriyor .

BM Haklar Komitesi, kasvetli yıldönümünün, dünyanın en uzun süredir devam eden uzun süreli mülteci krizine ışık tuttuğunu ve Filistinli mültecilerin içinde bulundukları kötü duruma adil ve kalıcı bir çözüm bulmaya çalışırken çatışma, şiddet ve işgalin ortasında yaşamaya devam ettiğini net bir şekilde hatırlattığını söyledi. Filistin Halkı .

'Hafıza kalacak'

Sabah etkinliği, BM Üye Devletlerini ve aralarında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da bulunduğu üst düzey konuşmacıları bir araya getirdi.

“ Nakba hatırası kalacak ; halkımızı işgali sona erdirmek için motive etmeye devam edecek” dedi. “İşgal sona erecek. Filistin sağı er ya da geç galip gelecek ki bölgemizde ve dünyada barış hakim olsun.”

'Çözülmemiş en uzun mülteci krizi'

UNRWA'nın Genel Komiseri Philippe Lazzarini bir video mesajında , "Filistinli mültecilerin içinde bulunduğu kötü durum , dünyadaki en uzun çözülmemiş mülteci krizi olmaya devam ediyor" dedi.

Kolektif dayanışmamıza her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyorlar ” dedi. “Herkes için siyasi bir çözümün alternatifi yok. Böyle bir güne kadar UNRWA'nın alternatifi yoktur; sonunda içinde bulundukları kötü duruma adil bir çözüm bulunana kadar onları desteklemeye devam etmeliyiz.”

Özel anma etkinliği

Pazartesi akşamı BM Genel Merkezi, Filistinli şarkıcı Sanaa Moussa, çellist ve besteci Naseem Alatrash ve dört kez Grammy Ödülü sahibi Eugene Friesen tarafından yönetilen New York Arabic Orchestra'nın film ve performanslarının yer alacağı özel bir etkinliğe ve konsere ev sahipliği yapacak.

UNRWA'nın Filistinli mülteciler için neler yaptığı hakkında buradan daha fazla bilgi edinin .

Editör: Haber Merkezi