İki STK tarafından yapılan bir soruşturmaya göre, AB ve Birleşik Krallık Kenya'ya her yıl toplam 74 milyon parça atık giysi ihraç ediyor. Rapora göre, bu işe yaramaz tekstil ürünleri, çoğu zehirli sentetik malzemelerden yapılmış olmasına rağmen, genellikle yakılıyor veya çöplüklere atılıyor.

Kenya'daki en büyük Avrupa giyim kirleticileri ortaya çıktı

Geçen hafta yayınlanan rapor , her yıl AB ve Birleşik Krallık tarafından Kenya'ya ihraç edilen 149 milyon kullanılmış tekstil ürününden 74 milyonunun varışta anında atık olarak sınıflandırıldığını ortaya koydu. Üstelik bu atıkların yaklaşık 50 milyonu plastik bazlı, yani kolayca bertaraf edilemiyor.

Ekran görüntüsü 2023-02-22 231234

Almanya, her yıl Kenya'ya 25 milyon atık göndererek, diğer tüm Avrupa ülkelerinden daha fazla bu atık giysiyi gönderiyor. Polonya 18,5 milyon göndererek ikinci sırada, İngiltere 18,3 milyon gönderiyor. Macaristan, İtalya, Belçika, Litvanya, Estonya, Fransa ve İrlanda ile birlikte bu üç ülke, AB'den Kenya'ya yapılan tüm ikinci el giyim ihracatının %95'inden sorumludur.

Bu istatistikler, Hollanda merkezli Değişen Piyasalar Vakfı adına Clean Up Kenya ve Wildlight tarafından derlenmiştir. Raporu araştıran bu STK'lardan ekipler, Nairobi'deki bir çöplükte dört kat yüksekte yığılmış plastik bazlı giysiler ve nehre dökülen parçalar buldular.

Raporda, benzer depolama alanlarına yığılmayan öğelerin genellikle yakıt olarak yakıldığı iddia edildi. Raporun yazarları, dünya çapında üretilen tekstil ürünlerinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan yanan polyester giysilerin "çok zehirli olduğunu ve hava kirliliğinin yanı sıra sayısız sağlık sorununa katkıda bulunduğunu" belirtti.

Kullanılmış giysi ithalatı, Kenya'da 2 milyon kişiye kadar istihdam sağlayan gelişen bir endüstridir. Ancak rapor Avrupa'dan yapılan ithalatın "aslan payının" israf olduğunu söylerken, bir sektör sözcüsü Euronews'e bunun "yanlış bilgilendirme" olduğunu söyledi.

Sözcü, "Bu Avrupa raporu, Kenya'daki [giyim] tüccarlarının paralarının yüzde 50'sini atık ithal ederek harcadıklarını varsayıyor" dedi ve ithalatçıların bunu yapmasının "aptal" olacağını da sözlerine ekledi. "Bu rapor, kıta genelinde ikinci el giysi ticaretinde çalışan herkesi aşağılayıcı ve aşağılayıcıdır ve yanlış bilgi yayarak milyonlarca geçim kaynağını daha da tehdit etmektedir . "

Editör: Haber Merkezi