Biden yönetimi Cuma günü, Çin'i dünyanın herhangi bir yerinde ABD ekipmanlarıyla yapılan belirli yarı iletken yongalardan kesmek için bir önlem de dahil olmak üzere kapsamlı bir dizi ihracat kontrolü yayınladı ve Pekin'in teknolojik gelişimini yavaşlatma teklifinde erişimini büyük ölçüde genişletti.

Bazıları hemen yürürlüğe giren kurallar, bu yılın başlarında KLA Corp (KLAC.O) , Lam Research Corp (LRCX.O) ve Applied Materials Inc'e (AMAT.O) etkili bir şekilde mektuplarla gönderilen kısıtlamalara dayanıyor. 

Bir dizi önlem, ABD'nin 1990'lardan bu yana Çin'e teknoloji sevkiyatına yönelik politikasındaki en büyük değişim anlamına gelebilir. Etkili olursa, Çin'in önde gelen fabrikalarından ve çip tasarımcılarından bazılarına desteği kesmek için ABD teknolojisini kullanan Amerikan ve yabancı şirketleri zorlayarak Çin'in çip üretim endüstrisini engelleyebilirler.

Washington DC merkezli bir düşünce kuruluşu olan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nde (CSIS) teknoloji ve siber güvenlik uzmanı olan Jim Lewis, "Bu, Çin'i yıllar geriye götürecek," dedi ve politikaların sert düzenlemelere geri döndüğünü söyledi. Soğuk Savaş'ın zirvesi.

"Çin çip yapımından vazgeçmeyecek ... ama bu onları gerçekten yavaşlatacak."

Üst düzey hükümet yetkilileri, Perşembe günü gazetecilerle kuralları gözden geçiren bir brifingde, önlemlerin çoğunun yabancı firmaların Çin'e gelişmiş çipler satmasını veya Çinli firmalara kendi gelişmiş çiplerini yapmaları için araçlar sağlamasını önlemeyi amaçladığını söyledi. Ancak, müttefik ülkelerin de benzer önlemler alacağına dair herhangi bir taahhütte bulunmadıklarını ve bu ülkelerle müzakerelerin devam ettiğini kabul ettiler.

Bir yetkili, "Diğer ülkeler bize katılmazsa, uygulamaya koyduğumuz tek taraflı kontrollerin zamanla etkinliğini kaybedeceğini kabul ediyoruz" dedi. "Yabancı rakipler benzer kontrollere tabi değilse, ABD teknoloji liderliğine zarar verme riskiyle karşı karşıyayız."

ABD'nin Çin'e ABD araçlarıyla yapılan cips ihracatını kontrol etme yetkilerinin genişletilmesi, sözde doğrudan yabancı ürün kuralının genişletilmesine dayanmaktadır. Daha önce, ABD hükümetine Çin telekom devi Huawei Technologies Co Ltd'ye (HWT.UL) denizaşırı ülkelerde yapılan çip ihracatını kontrol etme ve daha sonra Ukrayna'yı işgal ettikten sonra Rusya'ya yarı iletken akışını durdurma yetkisi vermek için genişletildi.

Cuma günü, Biden yönetimi genişletilmiş kısıtlamaları Çin'in Uygur azınlık grubunun bastırılmasında Pekin'e yardım ettikleri iddiaları üzerine 2019 yılında varlık listesine eklenen şirketler olan IFLYTEK, Dahua Technology ve Megvii Technology'ye uyguladı.

Cuma günü yayınlanan kurallar, Çin süper bilgi işlem sistemlerinde kullanılmak üzere çok çeşitli çiplerin sevkiyatını da engelliyor. Kurallar, bir süper bilgisayarı, 6.400 fit karelik bir taban alanı içinde 100 petaflop'tan fazla bilgi işlem gücüne sahip herhangi bir sistem olarak tanımlıyor; bu, iki endüstri kaynağının Çinli teknoloji devlerindeki bazı ticari veri merkezlerini de vurabileceğini söylediği bir tanım.

Amerikan Girişim Enstitüsü'nde savunma politikası uzmanı olan Eric Sayers, hareketin Biden yönetiminin sadece oyun alanını düzleştirmeye çalışmak yerine Çin'in ilerlemelerini kontrol altına alma yönündeki yeni bir teklifini yansıttığını söyledi.

"Kuralın kapsamı ve potansiyel etkileri oldukça çarpıcı, ancak şeytan elbette uygulamanın detaylarında olacak" diye ekledi.

Dünyanın dört bir yanındaki şirketler , yarı iletken üretim ekipmanı üreticilerinin hisselerinin düşmesiyle ABD'nin en son eylemiyle boğuşmaya başladı .

Yonga üreticilerini temsil eden Yarı İletken Endüstrisi Derneği, düzenlemeleri incelediğini söyledi ve ABD'yi "oyun alanını düzleştirmeye yardımcı olmak için kuralları hedeflenen bir şekilde ve uluslararası ortaklarla işbirliği içinde uygulamaya" çağırdı.

Cuma günü erken saatlerde ABD , Çin'in en iyi bellek yongası üreticisi YMTC'yi ve diğer 30 Çinli kuruluşu ABD'li yetkililerin denetleyemediği şirketler listesine ekleyerek Pekin ile olan gerilimi artırdı ve çok daha sert cezaları tetikleyebilecek 60 günlük bir çalışma saati başlattı. devamını oku

ABD yetkilileri, hassas ABD teknolojisini alma konusunda güvenilir olup olmadıklarını belirlemek için yerinde ziyaretleri tamamlayamadığında şirketler doğrulanmamış listeye eklenir ve ABD'li tedarikçileri kendilerine nakliye yaparken daha fazla özen göstermeye zorlar.

Cuma günü açıklanan yeni bir politikaya göre, bir hükümet ABD yetkililerinin doğrulanmamış listede yer alan şirketlerde saha kontrolleri yapmasını engellerse, ABD makamları 60 gün sonra bunları varlık listesine ekleme sürecini başlatacak.

YMTC'yi listeleyen varlık, Pekin ile halihazırda artan gerilimi tırmandıracak ve ABD'li tedarikçilerini, en düşük teknolojili ürünleri bile göndermeden önce ABD hükümetinden alınması zor lisanslar aramaya zorlayacaktır.

Yeni düzenlemeler ayrıca ABD ekipmanlarının Çinli bellek yongası üreticilerine ihracatını ciddi şekilde kısıtlayacak ve Nvidia Corp (NVDA.O) ve Advanced Micro Devices Inc (AMD) (AMD.O)' ya gönderilen mektupları resmileştirerek süper bilgi işlemde kullanılan yongaların Çin'e sevkiyatını kısıtlayacak. dünyanın dört bir yanındaki ulusların nükleer silahlar ve diğer askeri teknolojiler geliştirmek için güvendiği sistemler.

Reuters, Çin'de faaliyet gösteren yabancı şirketler için bir erteleme ve KLA, Lam, Applied Materials, Nvidia ve AMD teknolojilerinin Çin'e sevkiyatı üzerindeki kısıtlamaları genişletme hamleleri de dahil olmak üzere, bellek yongası üreticilerine yönelik yeni kısıtlamaların önemli ayrıntılarını ilk bildiren oldu .

Editör: Güven BOĞA