İsrail'in 7 Ekim'den bu yana bölgeye düzenlediği baskınlarda en az 18 Devrim Muhafızları personelinin ve 100'den fazla Hizbullah müttefikinin öldürüldüğüne inanılıyor ve bu da İran'ın misilleme yapmasına neden oluyor. 

  • Analistler, komuta zincirinin Ekim sonrası bozulup bozulmadığını tahmin etmenin imkansız olduğunu söylüyor. İsrail'e atfedilen 7 cinayet
  • Başka bir analist, Kudüs Gücü'nün Hamas ve Hizbullah'ın vekil güçlerine yönelik darbeler sonucunda yenilgiye uğradığına inanıyor

LONDRA: İran, İsrail'le on yıllardır süren gölge savaşını, 13 Nisan'da, İsrail'in Şam'daki büyükelçilik ek binasına düzenlediği ve İran İslam Devrimci Örgütü'nün iki üst düzey komutanının öldürüldüğü şüpheli hava saldırısına misilleme olarak birleşik bir drone ve füze saldırısı düzenleyerek açığa çıkardı. Muhafız Birliği.

1979 devriminin başlıca savunucuları olarak düşünülen Devrim Muhafızları, geniş siyasi, ekonomik ve askeri güçlere sahip bir kuruma ve öncelikle dış operasyonlarından sorumlu olan kendi elit gizli görevlisine, yani Kudüs Gücü'ne dönüştü.

Ancak İran'ın misilleme saldırısının gecikmeli yanıtı ve sınırlı kapsamı, 7 Ekim'den bu yana Suriye ve Lübnan'da bazı komutan ve üst düzey subaylarının ortadan kaldırılmasının ardından Kudüs Gücü'nün yetenekleri ve yeterliliği hakkında soru işaretlerine yol açtı.

BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı

Her ne kadar 13 Nisan saldırısı, İran'ın İsrail topraklarına ilk doğrudan saldırısı olarak eşi benzeri görülmemiş bir olay olsa da, bazı uzmanlar, Arap ülkelerinde şüpheli İsrail saldırılarında görev yapan kilit görevlilerin, koordinatörlerin ve finansörlerin itlaf edilmesinin Kudüs Gücü'ne stratejik bir geri adım attığını düşünüyor.

Kudüs Gücü, Filistinli gruplar Hamas ve İslami Cihat, Lübnan'daki Hizbullah, Yemen'deki Husiler, Suriye rejimi ve çeşitli silahlı gruplardan oluşan "Direniş Ekseni" olarak bilinen bir dizi bölgesel milis aracılığıyla İran'ın nüfuz yaratmasına yardımcı oluyor. Irak'ta, Irak'ın resmi güvenlik aygıtına yerleştirilmiş Haşdi Şabi bağlantılı birkaç grup da dahil.

Orta Doğu konusunda uzman siyasi analist Eva J. Koulouriotis, Kudüs Gücü'nün 7 Ekim'den bu yana yaşadığı jeopolitik gerilemelerin "bir dizi cephede önemli" olduğuna inanıyor.

Şöyle ekledi: "İstihbarat açısından bakıldığında ve ister Suriye'de ister Lübnan'da olsun, İsrail saldırılarının izlenmesi yoluyla, Kudüs Gücü ve onun yönettiği milisler içinde en üst seviyelere ulaşan büyük bir atılımla karşı karşıya olduğumuz açıktır. iki ülkede.

Editör: Haber Merkezi