Binlerce Yerli, Brezilya'nın başkentinde yürüyüş yaparak hükümete yüzyıllardır yaşadıkları toprakları resmi olarak tanıması ve bölgeleri yasa dışı madencilik gibi suç teşkil eden faaliyetlerden koruması çağrısında bulundu.

Perşembe günü, "Gelecek Yerlilerdir" gibi mesajların yer aldığı posterlerle Brezilya'da Kongre, Yüksek Mahkeme ve Planalto başkanlık sarayının yer aldığı Üç Güç Meydanı'na doğru yürüdüler.

Bir grup Yerli lider, Başkan Luiz Inacio Lula da Silva ile konuşmak için saraya girerken, diğerleri binanın dışında bağırdı: "Haklarımız tartışılamaz." Geçen hafta eyalet valilerinin muhalefetini gerekçe göstererek dört Yerli bölgesinin oluşturulmasından geri adım attı.

Daha fazla arazi tanınması çağrılarına ek olarak bazı kabileler, soya fasulyelerinin ülkenin orta kısmındaki Mato Grosso eyaletinden Amazon'un büyük bir kolu olan Tapajos Nehri kıyısındaki limanlara taşınmasına yönelik önerilen 950 kilometrelik (590 mil) demiryolu projesini protesto etti.

Kayapo, Panara ve Munduruku kabilelerinin yerli liderleri, kendilerine yeterince danışılmadığını ve yeni altyapının ormansızlaşmanın artmasına yol açmasından korktuklarını söyledi.

Ekran Görüntüsü 2024 04 26 121749

Perşembe günkü miting, şu anda 20. kez düzenlenen yıllık Özgür Toprak Yerli Kampı'nın doruk noktasına işaret ediyordu. Önceki iki yıldan farklı olarak başkan, Brasilia'nın ana meydanında kurulan kampı ziyarete davet edilmedi.

Rio Negro Yerli Örgütleri Federasyonu başkanı Marivelton Bare, yürüyüş sırasında Associated Press haber ajansına "Siyasi istikrarsızlık, saygısızlık ve güvensizlik var" dedi.

“Hükümetten çok şey bekledik ama hükümet çok az şey yapıyor. Kongrenin düşmanca olacağını biliyorduk ama eskisi kadar değil. Ve Kongre'de hükümet, Yerli halkları ve çevre sorunlarını pazarlık aracı olarak kullanıyor," diye ekledi Bare, organizasyonu Brezilya'nın Amazon'unun kuzeybatısındaki 24 Yerli kabileyi temsil ediyor.

Kudüs Gücü komutanlarının ölümleri Devrim Muhafızları'nın kamuoyundaki imajını ve güvenini zedeledi mi? Kudüs Gücü komutanlarının ölümleri Devrim Muhafızları'nın kamuoyundaki imajını ve güvenini zedeledi mi?

2003 ile 2010 yılları arasında başkanlık yapan Lula, geçtiğimiz Ocak ayında üçüncü dönemine başladı. O zamandan beri yönetimi 10 Yerli bölgesi oluşturdu ve liderler bunun yeterli olmadığını söylüyor. Kâr amacı gütmeyen Sosyo-Çevre Enstitüsü'ne göre, en az 251 bölgenin federal hükümet önünde tanınma talepleri var.

Yerli topraklar Brezilya topraklarının yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturuyor. Bu alanların çoğu Amazon yağmur ormanlarındadır.

Yavaş da olsa, Lula'nın sınırları, yerlilere tek bir santimetre bile ek toprak yaratmama sözünü tutan selefi Jair Bolsonaro'nun sınırlarıyla keskin bir tezat oluşturuyor. Ancak yerlilerin talepleri, ülke genelinde yüzlerce Kongre üyesinin ve birkaç valinin desteğine sahip olan güçlü tarım sektörünün artan muhalefetiyle karşı karşıya kalıyor.

Editör: Haber Merkezi