Lübnanlı yetkililer, İran destekli Hizbullah'ın, Washington'un, savaşçılarını sınırdan daha da uzaklaştırmak gibi komşu İsrail'le kısasa kısas mücadelesini soğutma yönündeki ilk fikirlerini geri çevirdiğini, ancak yıkıcı bir savaşı önlemek için ABD diplomasisine açık kaldığını söyledi.

ABD elçisi Amos Hochstein, geniş bölge Gazze savaşının ateşlediği çatışmanın büyük bir tırmanmasına doğru tehlikeli bir şekilde sallanırken, İsrail-Lübnan sınırında güvenliği yeniden sağlamak için diplomatik bir yardıma liderlik ediyor.

Yemen'in İran yanlısı Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırıları, buna karşılık olarak ABD'nin saldırıları ve Orta Doğu'nun başka yerlerindeki çatışmalar çabaların aciliyetini artırdı.

Grubun düşüncelerine aşina olan üst düzey bir Lübnanlı yetkili, "Hizbullah dinlemeye hazır" dedi ve grubun, kıdemli müzakereci Hochstein'ın geçen hafta Beyrut'a yaptığı ziyarette sunduğu fikirleri gerçekçi bulmadığını vurguladı.

Hizbullah'ın tutumu Gazze'de tam ateşkes sağlanana kadar İsrail'e roket atacağı yönünde. Hizbullah'ın Hochstein'ın sunduğu önerileri reddettiği daha önce bildirilmemişti.

Lübnanlı yetkililerden biri ve bir güvenlik kaynağı, İsrail saldırısının 2 Ocak'ta Beyrut'a ulaşmasından sonra bile, reddedilmeye ve Hizbullah'ın Gazze'yi desteklemek üzere roket saldırılarına rağmen, grubun diplomatik temaslara açık olmasının daha geniş bir savaşa karşı isteksizliğe işaret ettiğini söyledi: Hamas liderini öldürmek.

İsrail de savaştan kaçınmak istediğini söyledi ancak her iki taraf da gerekirse savaşmaya hazır olduğunu söylüyor. İsrail, sınır bölgesini güvenli hale getirecek bir anlaşmaya varılamaması halinde daha agresif tepki vereceği konusunda uyardı.

Böyle bir tırmanış bölgesel çatışmada yeni ve büyük bir aşamayı başlatacaktır.

Üç Lübnanlı yetkili ve Avrupalı ​​bir diplomat, Washington tarafından terör örgütü olarak damgalanan Hizbullah'ın görüşmelere doğrudan katılmadığını söyledi. Bunun yerine Hochstein'in fikirlerinin Lübnanlı arabulucular tarafından aktarıldığını söylediler. Reuters bu haber için on bir Lübnanlı, ABD'li, İsrailli ve Avrupalı ​​yetkiliye danıştı.

Üç Lübnanlı kaynak ve ABD'li bir yetkili, geçen hafta ortaya atılan önerilerden birinin, İsrail'in Gazze'deki daha düşük yoğunluklu operasyonlara paralel olarak sınır çatışmalarının azaltılması yönünde olduğu yönünde olduğunu söyledi.

Üç Lübnanlı yetkiliden ikisi, Hizbullah'a savaşçılarının sınırdan 7 km (4 mil) uzaklaşması yönünde bir önerinin de iletildiğini söyledi. Bu, savaşçıları İsrail'in 2006 BM kararında öngörüldüğü üzere Litani Nehri'ne 30 km (19 mil) çekilme yönündeki kamuoyu talebine çok daha yakın hale getirecek.

Lübnanlı yetkililer ve diplomat, Hizbullah'ın her iki fikri de gerçekçi olmadığı gerekçesiyle reddettiğini söyledi. Grup uzun süredir silahlardan vazgeçmeyi ya da çoğu sınır bölgesinden gelen ve barış zamanlarında topluma karışan savaşçıları geri çekmeyi reddediyor.

İsrail Başbakanlığı, Reuters'in bu haberle ilgili sorularına yanıt olarak "diplomatik görüşme raporları" hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Hizbullah ve Lübnan hükümetinin sözcüleri ayrıntılı yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Beyaz Saray, Reuters'in haberleri hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Ancak üç Lübnanlı yetkili, Hizbullah'ın, Gazze savaşı sona erdiğinde, sınırdaki tartışmalı bölgeler konusunda arabuluculuk yoluyla bir anlaşmaya varılması için Lübnan'a açık olabileceğinin sinyalini verdiğini söyledi; Hizbullah liderinin bu ay yaptığı bir konuşmada buna değindiği bir olasılık.

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters'e konuşan üst düzey bir Hizbullah yetkilisi, "Gazze'deki savaştan sonra, tehdidi fırsata çevirmek için Lübnanlı müzakerecileri desteklemeye hazırız" dedi. Belirli önerilere değinmedi.

Hizbullah daha önce Kasım ayının sonlarında 7 günlük Gazze ateşkesi sırasında ateş açmıştı.

İsrail, İran'ın drone ve füze saldırılarından sonra ne yapmak istiyor? İsrail, İran'ın drone ve füze saldırılarından sonra ne yapmak istiyor?

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, Reuters'in çarşamba günkü basın toplantısında sorduğu soruya yanıt olarak, Hizbullah'ı sınırdan uzaklaştırmak için "hala diplomatik bir fırsat penceresi" olduğunu söyledi.

Hochstein'ın Lübnan ve İsrail arasında başarılı arabuluculuk konusunda bir geçmişi var. 2022'de, ülkelerin ihtilaflı deniz sınırlarını belirleyen bir anlaşmaya aracılık etti; bu anlaşma, Hizbullah'ın perde arkası onayıyla imzalandı.

Kabinesinde Hizbullah'ın bakanlarının bulunduğu Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Beyrut'un uzun vadeli sınır istikrarı konusunda görüşmelere hazır olduğunu söyledi.

Hochstein, 11 Ocak'ta Beyrut'a yaptığı ziyarette Meclis Başkanı ve Ordu Komutanı Mikati ile görüştü. O dönemde kamuoyuna ABD, İsrail ve Lübnan'ın diplomatik çözümü tercih ettiğini söylemişti.

Hochstein gazetecilere verdiği demeçte, "sınırın her iki tarafında bulunan herkesin" Lübnan ve İsrail'in garantili güvenlik içinde yaşamasını sağlayacak bir çözüme ulaşabileceğinden umutlu olduğunu söyledi.

İran bağlantılı "Direniş Ekseni"nin öncüsü Hizbullah, Filistinli müttefiki Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırması ve Kızıldeniz'e de sıçrayan bir çatışmayı tetiklemesiyle beklemediğini söylediği bir savaşın içine çekildi. ABD saldırıları, gemilere yönelik saldırıları nedeniyle Yemen'deki Husileri hedef aldı.

Hizbullah, kampanyasının İsrail güçlerini zorlayarak ve on binlerce İsrailliyi evlerinden sürerek Filistinlilere yardım ettiğini söyledi.

Yaklaşık 140 Hizbullah savaşçısı ve en az 25 Lübnanlı sivilin yanı sıra en az dokuz İsrail askeri ve bir sivilin öldürülmesiyle bunun bir bedeli oldu. Son haftalarda yoğunluk artıyor.

İran Devrim Muhafızları tarafından 1982 yılında kurulan Hizbullah, İran'ın desteklediği gruplar arasında en güçlü ve etkili olanıdır. Tahran'ın genel dış politikasında büyük rol oynadı.

Hizbullah'ın düşüncesine aşina olan kaynaklar, topyekün bir savaşın, yıllardır süren mali ve siyasi krizler nedeniyle zaten istikrarsızlaşmış olan ve Hizbullah'ın geniş cephaneliğinin uzun süredir tartışma konusu olduğu Lübnan için yıkıcı olacağını bildiğini söyledi. Uzmanlar, önbelleğin 100.000'den fazla roket içerdiğini söylüyor.

İran bağlantılı savaşçılar bölgenin başka yerlerinde ABD ateşine maruz kalsa ve İran Suriye ve Irak'ta saldırılar başlatsa bile Tahran, Hizbullah ve Lübnan'ın kitlesel yıkıma maruz kalmasını görmekten nefret edecektir; özellikle de daha önce yeniden inşanın faturasını ödemek zorunda kaldığı için. Beyrut merkezli bir düşünce kuruluşu olan Carnegie Orta Doğu Merkezi'nin direktör yardımcısı Mohanad Hage Ali şöyle konuştu:

İran dışişleri bakanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Gazze savaşının sona ermesi halinde “Direniş Ekseni”nin İsrail'e ve onun çıkarlarına yönelik saldırılarının duracağını söyledi.

Hage Ali, Hizbullah'ın açıkça geniş çaplı çatışmalardan kaçınmak istediğini söyledi. Gazze savaşı bittikten sonra İsrail saldırılarının Lübnan'da devam ettiği veya yoğunlaştığı veya önemli ölçüde azaldığı bir durumda kalmak istemediğini söyledi.

"Lübnan devletini müzakere ederken dahil edebileceği veya destekleyebileceği bir süreç, gerilimi azaltmanın faydalarını sağlayacaktır" dedi.

Diplomasi ciddi zorluklarla karşı karşıya ve birçok gözlemci çatışmaların tırmanması yönünde ciddi bir risk görüyor. İsrail, diplomasinin İsrail'in kuzeyinde güvenliği sağlayamaması durumunda ordusunun harekete geçeceğini söyledi.

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah, grubun "tehditler ve teşvikler" duyduğunu söyledi.

Nasrallah, 15 Ocak'ta yaptığı konuşmada tehdidin, Gazze savaşının bir sonraki aşamasına geçerken İsrail'in güçlerini kuzey sınırına çekeceği uyarısı olduğunu söyledi. Hizbullah'ın savaşa hazır olduğunu ve "herhangi bir sınırlama, kural veya sınırlama olmaksızın" savaşacağını söyledi.

Ancak 5 Ocak'ta yaptığı konuşmada, Gazze savaşı bittiğinde Lübnan'ın toprakları kurtarmak için "tarihi bir fırsata" sahip olduğunu söyleyerek diplomatik olasılıklara da değindi.

Bu yorumlar geniş çapta tartışmalı sınır bölgelerinin statüsünü çözecek müzakere edilmiş bir anlaşma olasılığını yansıttığı şeklinde yorumlandı.

Konuyla ilgili bilgi alan dört Lübnanlı yetkili, Hochstein'ın böyle bir anlaşmayı ilerletmeyi amaçlayan fikirleri tartıştığını ancak herhangi bir öneri taslağı sunmadığını söyledi. Yetkililer fikirlerin ayrıntılarını vermedi.

İsrailli bir yetkili Reuters'e İsrail hükümetinin ayrıntı vermeden "birçok talebi ilettiğini" söyledi. Yetkili, "Öyle ya da böyle, 80.000 kuzey sakinimiz evlerine dönecek" dedi.

Fransa da gerilimi azaltma çabalarına dahil oldu. Fransız düşüncesine aşina bir kaynak, Nasrallah'ın olası bir sınır anlaşmasına ilişkin kamuoyuna yaptığı açıklamaların "Amerikalılara ve Fransızlara doğrudan mesajlar" olduğunu söyledi.

"Bize 'kapı açık' diyor."

Editör: Süleyman Devrim Boğa