ABD'li yetkililer 11 Ekim 2022 Salı günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin, Rusya'nın işgalinden sonra Ukraynalıların kabul edilmesine benzer şekilde, finansal sponsorları olan Venezüellalıların ABD'ye girmeleri için şartlı tahliye hakkı verilmesi için planlar geliştirdiğini söyledi.

Dört yetkili , Meksika ile ABD sınırına gelen Venezüellalılardaki büyük artışla başa çıkmak için planın ana hatlarını sundu . Konuyu alenen tartışmaya yetkileri olmadığı için anonimlik koşuluyla konuştular.

İki yetkili, sınırı yasadışı yollardan geçen Venezuelalıların derhal Meksika'ya iade edileceğini söyledi. Şu anda Meksika, yalnızca Guatemala, El Salvador veya Honduras'tan gelen göçmenlerin sığınma haklarını reddeden ve COVID-19'un yayılmasını önlemek için tasarlanmış bir pandemi dönemi kuralı olan 42. Başlık yetkisi kapsamında sınır dışı edilen göçmenleri kabul ediyor. Meksika.

İki yetkili, Nisan ayında başlatılan ve mali sponsorları olan Ukraynalıların iki yıla kadar kalmalarına izin veren bir programı yansıtarak, şartlı tahliyeye hak kazanan Venezuelalıların ABD'ye havaalanlarından gireceklerini söyledi.

Yetkililer, tartışmaların akıcı olduğunu ve planların değişebileceğini kuvvetle vurguladılar. 

Kaç kişinin şartlı tahliye için uygun olacağı ve Venezüellalıların uçağa nereye bineceği gibi önemli sorular kalırken, tartışmalar ABD, Meksika ve Orta Amerika'daki yetkililer için büyük bir meydan okuma olarak ortaya çıkan ve yarım küre anlaşmasının bir testi olarak ortaya çıkan endişeleri gösteriyor. Haziran ayında Los Angeles'ta göçmenlere ev sahipliği yapan ülkelerin sorunları birlikte çözmeleri için ulaştı.

İç Güvenlik Departmanı, Salı günü geç saatlerde yapılan yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Meksika Dışişleri Bakanlığı, müzakereler sonuçlandığında ayrıntıları açıklayacağını söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Meksika ve Kuzey Orta Amerika ülkeleri ile Haiti, Küba, Venezuela ve Nikaragua'dan düzenli bir şekilde ve istihdam seçeneklerine erişimle göçü içeren yeni bir yaklaşımın görüşmeleri içindeyiz" denildi. .

Venezuelalılar kısa süre önce Guatemalalıları ve Honduraslıları geçerek Meksikalılardan sonra ABD sınırında duran en büyük ikinci vatandaş oldular. Ağustos ayında, Venezüellalılar, Temmuz ayındaki 17.652'den %43 artışla 25.349 kez durduruldu ve Ağustos 2021'deki 6.301 karşılaşmanın dört katına çıkarak, dikkate değer ölçüde ani bir demografik değişime işaret etti.

Tahminen 6,8 milyon Venezuelalı , ekonominin 2014'te çökmesinden bu yana, çoğunlukla Latin Amerika ve Karayip ülkelerine kaçtı. Ancak ABD ekonomisinin COVID-19 pandemisinden bu yana görece gücü, Venezüellalı göçmenlerin kuzeye bakmalarına neden oldu. Ayrıca, Venezüella hükümetiyle gergin ilişkiler, onları 42. Başlık altında evlerine göndermeyi son derece zorlaştırıyor ve daha fazlasının gelmesini teşvik ediyor.

Meksika, Biden yönetiminin baskısı altında, Ocak ayında Venezüella'nın ABD'ye göçünü sınırlamak için hava yolculuğuna kısıtlamalar getirdi, ancak birçoğu daha sonra Panama'nın meşhur Darien Geçidi'nden geçen tehlikeli bir kara yoluna geçti.

Üzerinde çalışılmakta olan plan, Venezüellalıları karadan yapılan tehlikeli yolculuktan caydırmayı ve Ukraynalılar için şartlı tahliye işlevi görmeyi amaçlayacaktır. Yönetim, Rusya'nın işgalinden kaçan 100.000 kadar insanı kabul etme sözü verdi ve Ağustos ayında yaklaşık 17.000'i de dahil olmak üzere on binlerce kişiye izin verdi.

Şartlı tahliye programı olarak adlandırılan “Ukrayna için Birleşme”, Meksika'ya turist olarak uçan ve ABD sınır kapılarında ortaya çıkan kısa ömürlü bir uygulamayı fiilen sona erdirdi.

Editör: Haber Merkezi