BM acil gıda yardım kuruluşu (WFP), Gazze'nin "pamuk ipliğine bağlı" olduğu uyarısında bulunarak, gazzenin kıtlığın eşiğindeki yüzbinlerce Filistinliye ulaşabilmesi için acil erişim sağlanması çağrısında bulundu.

BM Dünya Gıda Programı ( WFP ) yaptığı açıklamada, güvenli dağıtıma izin veren koşullar oluşana kadar kuzey Gazze'ye yardım dağıtımını gönülsüzce duraklatmak zorunda kaldığını söyledi.

Nevroz Uysal Aslan; Patnos Cezaevinde yaşanan işkence ve hak ihlalleri ile ilgili soru önergesi verdi. Nevroz Uysal Aslan; Patnos Cezaevinde yaşanan işkence ve hak ihlalleri ile ilgili soru önergesi verdi.

Ajans, "Gazze Şeridi'nin kuzeyine teslimatı durdurma kararı hafife alınmadı çünkü bunun oradaki durumun daha da kötüleşeceği ve daha fazla insanın açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya kalacağı anlamına geldiğini biliyoruz" dedi.

Savaştan zarar gören bölgedeki çaresiz insanlara acilen ulaşma konusunda "derinden kararlı" olduklarını, ancak "kritik gıda yardımını ve bunu alan insanlara ulaştırmak için emniyet ve güvenliğin sağlanması gerektiğini" ekledi.

Aralık ayında, BM ve insani yardım ortakları, koşullar kararlı bir şekilde iyileşmediği sürece Gazze'nin kuzeyinde Mayıs ayına kadar kıtlık riski olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Durum özellikle çocuklar, hamile kadınlar ve yeni anneler için çok vahim; her altı çocuktan biri akut yetersiz besleniyor.

'Silah sesleri ve patlayıcı öfkeyle karşı karşıyayız'

WFP, BM Filistin Yardım Kuruluşu'na ( UNRWA ) ait bir kamyona düzenlenen saldırının ardından ve işleyen bir insani bildirim sisteminin bulunmaması nedeniyle üç haftalık aranın ardından Kuzey Gazze'ye teslimatların Pazar günü yeniden başladığını söyledi.

Pazar günü, konvoylardan biri Gazze şehrine doğru ilerlerken, Gazze Vadisi kontrol noktası yakınında etrafı aç insan kalabalığıyla çevriliydi.

BM ajansı, "Öncelikle kamyonlarımıza tırmanmaya çalışan insanların birçok girişimini savuşturduk, ardından Gazze şehrine girdiğimizde silah sesleri ile karşılaştık, ekibimiz yol boyunca küçük bir miktar yiyecek dağıtmayı başardı" dedi.

WFP, Pazartesi günü ikinci konvoyun kuzey yolculuğunun sivil düzenin çökmesi nedeniyle "tam bir kaos ve şiddet" ile karşı karşıya kaldığını belirterek, Han Yunus ile Deir el Balah arasında çok sayıda kamyonun yağmalandığını ve bir kamyon sürücüsünün dövüldüğünü kaydetti.

"Kalan un, Gazze kentinde yüksek gerilim ve patlayıcı öfkenin ortasında kendiliğinden kamyonlardan dağıtıldı."

Yardımın yeniden sağlanması için acil çaba

Açıklamada WFP, teslimatlara mümkün olan en kısa sürede sorumlu bir şekilde devam etmenin yollarını arayacağını vurguladı.

Gazze Şeridi'ne birden fazla rotadan "önemli ölçüde" daha fazla miktarda gıda gelmesi ve Gazze'nin kuzeyindeki geçiş noktalarının açık olması gerektiğinin altını çizdi.

“İşleyen bir insani bildirim sistemine ve istikrarlı bir iletişim ağına ihtiyaç var. Ajans, personelimiz ve ortaklarımızın yanı sıra hizmet verdiğimiz insanlar için de güvenliğin kolaylaştırılması gerektiğini söyledi. 

"Gazze pamuk ipliğine bağlı ve WFP'nin binlerce çaresiz aç insan için kıtlığa giden yolu tersine çevirmesi sağlanmalı."

Nasser hastanesinden tahliyeler

Bu arada BM Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ), İsrail'in devam eden askeri operasyonları ve erişim kısıtlamaları nedeniyle Han Yunus'taki Nasser hastane kompleksinden hastaları tahliye etmeye devam etti.

Sağlık kurumu, Pazar ve Pazartesi günü iki başarılı görev gerçekleştirerek aralarında iki çocuğun da bulunduğu 32 kritik hastayı kompleksten tahliye etti.

Yüksek riskli misyonlar, Filistin Kızılayı Derneği (PRCS) ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ( OCHA ) ile yakın işbirliği içinde yürütüldü.

Hastanedeki durum vahim olmaya devam ediyor.

WHO, ülkede elektrik ya da akan suyun bulunmadığını ve tıbbi atık ve çöplerin hastalıkların üremesine zemin hazırladığını söyledi.

Personel, hastane çevresindeki yıkımın "tarif edilemez" olduğunu belirterek, bölgenin yanmış ve yıkılmış binalarla, ağır enkaz katmanlarıyla çevrili olduğunu ve karayoluyla erişilebilen yolların bulunmadığını kaydetti.

Editör: Haber Merkezi