TDB MYK Üyeleri, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Yoldaş, Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, akademisyenler ve diş hekimlerinin katıldığı ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kongresi’ saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

DT. GÜLER, “DİŞHEKİMLİĞİ TEKNOLOJİK ALANDA BÜYÜK SIÇRAMA YAPTI”

Kongrenin açılış konuşmasında Adana’nın tarihinden, doğal güzelliklerinden, ekonomik gelişmelerinden ve diş hekimliği mesleğinin teknolojik gelişmelerinden bahseden Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “Son yıllarda koronavirus pandemisi ve asrın felaketi niteliğindeki yaşadığımız deprem sonrası bugün burada bu kongreyi düzenliyor olmanın mutluluğu içerisindeyim. Bulunduğumuz otelinin bahçesine çıkıp Seyhan Nehrine doğru sol tarafınıza baktığınızda taş köprüyü görmektesiniz. Hani şu şarkılara konu olmuş Adana köprübaşı diye söylenen şarkıda bahsi geçen köprü Taşköprü’dür. Taşköprü Roma İmparatoru 1. Hadrianus zamanında yapılmıştır. İşte bu Roma İmparatoru tarafından yapılan Taşköprü yüzlerce yıl ayakta kalmış ve birçok komutanın orduların geçişinde yol güzergâhında rol almıştır. Taşköprü’nün yapımından yüzlerce yıl sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk de geçmiştir. Atatürk Adana’ya 9 defa gelmiştir. İlk gelişi 31 Ekim 1918 daha sonra 15 Mart 1923 tarihinde tekrar Adana’ya gelmiş Türk Ocağında yaptığı bir konuşmada Efendiler bende bu mücadeleye başlama hissi ilk defa bu memlekette bu güzel Adana’da hâsıl olmuştur demiştir. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüze mücadeleye başlama hissiyatını uyandıran Adana’mızda bir kongre yapmamızın ve bu kongremizi Cumhuriyetimizin 100. yılına adamamızın doğru olacağını düşündük sizler için bu kongreyi hazırladık. Hepimizin bildiği gibi dişhekimliği teknolojisi sürekli olarak gelişmekte olan bir alandır. Farklı alanlarda da yaygın olarak kullanılmaya başlayan Yapay Zeka bizim mesleğimizde de kullanılmaktadır. Geçmişte mesleğimizle ilgili çok şey yazılmıştır ama tarih yazıcılar bizim yaşadığımız bu yüzyılı ve geçen yüzyılı anlatırken insanoğlunun bilimsel alanda teknolojik alanda geçmiş zamanlara göre büyük sıçramasından bahsedeceklerdir. Çünkü dişhekimliği teknolojik anlamda çok büyük sıçrama yaptı. Ben kongremize katılan, destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ediyor, kongremizin başarılı geçeceğine inancıyla Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında; ‘Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa, Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti’diyorum.” dedi.

Diş Kongre genel (4)

PROF. DR. YOLDAŞ, “CUMHURİYETE DEĞER KATAN BİR FAKÜLTEYİZ”

Ayhan Barut; POMEM kontenjanları niye düşürüldü? Ayhan Barut; POMEM kontenjanları niye düşürüldü?

Fakültelerinin 30 yıldır faaliyette olduğunu söyleyen ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Yoldaş, “30 yıllık bu süreç içinde Cumhuriyete değer katan bir üniversite olduğumuzu düşünüyorum. Biz de Cumhuriyet'in bize getirdiği fırsat eşitliği sayesinde 40 kişilik öğretim üyesi kadromuzla bu amaca hizmet etmeye çalışıyoruz. Yüz uzmanlık öğrencimiz yedi yüz lisans öğrencimiz var. Bütün olumsuzluklara ve yüksek kontenjanlara rağmen iyi eğitim verdiğimizi düşünüyorum. Meslek örgütlerini çok önemsiyoruz.

Öğrencilerimizi geleceğe hazırlamak için hem üniversitemizin hem de fakültemizin stratejik hedefleri doğrultusunda Adana Diş Hekimleri Odamızla birlikte planlamalar yapıyoruz. Bugün burada pek çok öğrencimiz görevli olarak bulunuyor. Odanın uyguladığı mentor menti uygulamaları sayesinde daha öğrenciyken hayata hazırlanıyorlar. Meslek örgütümüz ile iyi ilişkiler kurmak bir fakülte için oldukça önemli. Ben Fatih Başkan nezdinde tüm yönetime bu açıdan teşekkür etmek isterim. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutluyor bu kongrenin herkes için faydalı geçmesini umut ediyorum.” diye konuştu.

KARALAR, “YÜZ DEĞİL, BİN YIL DA GEÇSE ATATÜRK GİBİ BİRİLERİ GELMEYECEK”

Zeydan Karalar-9

Tüm STK ve Odalarla her zaman iç içe olduğunu ifade eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında bir kongreye ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kongresi’ adını vermek çok anlamlı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk “Eğer bir gün görüşlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin” diyen belki dünyada tek liderdir. Geleceği görebilen bir liderin Türkiye'de olması, Kurtuluş Mücadelesi'ni yapması, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuş olması aslında bizim şansımızdır. Ben iddiayla söylüyorum ki; yüz yıl değil, daha yüz bin yılda Mustafa Kemal Atatürk gibi birileri gelmeyecek. Adana olarak Cumhuriyetimizin 100’ncü yılına yakışır kutlamalar yaptık. 15 gün çok ciddi etkinlikler yaptık. Ben kongremizin başarılı olmasını diliyorum. Her yanınızda olduğumuzu bir büyükşehir belediye başkanı olarak yapması gerekenin ötesinde ne yapmamız gerekirse onu da hazır olduğumuzu beyan ediyorum.” şeklinde konuştu.

BİLİM ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Konuşmaların ardından Dt. Metanet Çulhaoğlu Bilim Ödülünü kazananlara ödüllerini Dt. Metanet Çulhaoğlu verdi. Adana Diş Hekimleri Odası Bilimsel Onur Ödülüne layık görülen Dr. Dt. Murat Aydın’a ödülünü ADO Başkanı Dt. Fatih Güler verdi. 2024 Yılı Bilim Ödülünün Dt. Erol Toklu adına düzenleneceği bilgisinin verilmesinin ardından tüm salonlarda farklı konu ve konuşmacıların olduğu bilimsel toplantılara geçildi.

Kongrenin 3 gün süreceği bildirildi.

Editör: Haber Merkezi